Ga naar de inhoud
Doodsbedreigingen

Ondergedoken Belgische viroloog noemt Willem Engel 'mafkees'

Willem Engel Beeld © ANP

De ondergedoken Belgische viroloog Marc Van Ranst heeft voorman Willem Engel van Viruswaarheid een mafkees genoemd. Engel had zelf eerder getwitterd dat Van Ranst extreem wordt gehaat omdat hij een aandeel heeft in de angst van mensen voor de coronapandemie.

"Willem, je bent een mafkees. Je kan al je kennis van virologie, immunologie en epidemiologie op de achterkant van een postzegeltje schrijven en zelfs nog plaats over hebben", twitterde Van Ranst. "Maar op de wappiekermis sta je wel met een heel groot en opzichtig kraam." De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken nadat hij diverse doodsbedreigingen had gekregen.

Engel had zelf via Twitter laten weten dat hij geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, maar dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt dat hij nu extreem gehaat is. "Natuurlijk is hij niet alleen verantwoordelijk, maar hij heeft zeker een aandeel in de angstpandemie", aldus Engel.

Zwaarbewapende
Lees ook:
Zwaarbewapende Belgische militair nog spoorloos, vrees voor 'gewelddadige actie'

Van Ranst, die de regering adviseert over het coronabeleid en door honderden televisieoptredens afgelopen jaar in België een van de gezichten van de coronacrisis is geworden, wordt al geruime tijd bedreigd en daarom beveiligd.

De politie is een klopjacht begonnen naar Jurgen C., die de viroloog al meerdere keren met de dood bedreigde. C. is sinds maandag spoorloos. Wel werd zijn auto gevonden in de bossen bij de Nederlandse grens. Daarin werden zware wapens gevonden. De Nederlandse politie zegt tegen RTL Nieuws dat ze 'super alert' zijn, maar dat er 'absoluut geen dreiging is in Nederland'.