Ga naar de inhoud
Nu al drie maanden

'Adoptiebureaus vinden adoptiestop ongefundeerd'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Al ruim drie maanden geldt er een adoptiestop: kinderen uit het buitenland zijn niet langer welkom na een vernietigend rapport. Adoptiebureaus laten nu weten dat ze de adoptiestop 'ongefundeerd' vinden, die zo snel mogelijk moet worden opgeheven.

Dat melden vier adoptiebureaus in een gemeenschappelijke verklaring, schrijft Trouw. Het gaat om de bureaus A New Way, Stichting Wereldkinderen, de Nederlandse Adoptie Stichting en Stichting Meiling.

Misstanden

De adoptie van kinderen is sinds februari niet meer mogelijk, nadat een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra een snoeihard rapport had gepresenteerd. Uit onderzoek naar adoptie van kinderen uit de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka tussen 1967 en 1998 bleek dat er sprake was van misstanden.

Adopties
Lees ook:
Adopties uit buitenland voorlopig gestopt na snoeihard rapport

De onderzoekers concludeerden dat ook in de periode vóór 1967 en na 1998 dingen fout liepen. Het systeem is ook nu nog fraudegevoelig en misstanden komen 'tot op de dag van vandaag' voor.

'Op onze tong gebeten'

De adoptiebureaus vinden het bewijs van de commissie 'te dun'. Toch zeiden ze de afgelopen maanden niets. "We hebben op onze tong moeten bijten", vertelt Sanne Buursink namens de vier organisaties aan Trouw. "De commissie sprak harde woorden en dat was voor ons enorm heftig. Wij wilden onze mond houden tot de zaken helder waren."

"Elk systeem kent kwetsbaarheden", vervolgt Buursink. Maar sinds de invoering van een adoptieverdrag in 1998 is er volgens haar al heel veel verbeterd. Er zijn uitgebreidere dossiers en organisaties moeten transparant zijn over de financiën.

'Verstrekkende gevolgen'

Er moet een einde komen aan de adoptiestop, vinden de organisaties. "Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen gehad en grote schade berokkend aan kinderen in kwetsbare situaties, aan geadopteerden en hun families, aan de internationale samenwerking en aan de betrokken organisaties", schrijven de bureaus in de verklaring.

Het is aan een volgend kabinet om een besluit te nemen over de adoptiestop.

Twaalf
Lees ook:
Twaalf Sri Lankaanse geadopteerden stellen Nederlandse overheid aansprakelijk