Criminele invloed

PvdA wil strengere controle beroepsvissers in strijd tegen drugs

18 mei 2021 18:31 Aangepast: 18 mei 2021 18:35
Een visnet. Beeld © RTL Nieuws / ANP

Om te voorkomen dat beroepsvissers zich inlaten met criminelen, wil de PvdA dat er een strenge controle komt op de visserij. De beroepsvisserij zou onder de wet Bibob moeten gaan vallen. Dan kunnen vissers die een vergunning aanvragen, worden onderzocht op mogelijke criminele activiteiten. Nu kan dat nog niet.

Als uit het onderzoek blijkt dat de vissers worden verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten, kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken. De PvdA zal er tijdens een debat over ondermijning op wijzen dat er signalen zijn dat een deel van de beroepsvisserij vatbaar is voor de invloed van criminelen.

Duistere zaken

Volgens het PvdA-Kamerlid Barbara Kathman verdienen vissers steeds minder. Dit is het gevolg van de brexit, het verbod op pulsvisserij en de beperking van de gebieden waar ze mogen vissen. "Daardoor krijgen drugscriminelen de kans vissers in te zetten voor hun duistere zaken. Ik wil de visserijsector weerbaar maken tegen deze verlokkingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Criminaliteit tijdens corona: cocaïne tussen medische goederen'

Kathman denkt dat de wet Bibob daar het goede middel voor is. Deze wet regelt dat gemeenten en provincies een speciaal bureau kunnen vragen om een aanvrager of een houder van een vergunning onder de loep te nemen. Beroepsvissers  die langs de Bibob-lat worden gelegd, kunnen hun vergunning kwijtraken.

Waterbed-effect

Het PvdA Kamerlid wijst erop dat de controle in de havens van Rotterdam en Amsterdam steeds scherper wordt. "Dan krijg je een waterbed-effect en wijken smokkelaars uit naar andere manieren om drugs ons land binnen te krijgen. Vissers spelen daarbij zeker een rol."

Hoewel volstrekt onduidelijk is hoe groot de rol van beroepsvisserij in de drugssmokkel is, blijkt bijvoorbeeld uit het rapport ‘Onderwereld boven water’ dat er geen twijfel bestaat dat de  beroepsvisserij een rol speelt in deze vorm van ondermijnende criminaliteit.

Afschrikwekkend

Frank Dales, burgemeester van Velsen, is betrokken bij de strijd tegen ondermijning via de visserij. Hij is blij met het plan van de PvdA. "Uitvoering van dit plan zal vissers wel twee keer laten nadenken voordat ze een scheve schaats rijden. Het werkt afschrikwekkend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore