Risiconiveau 'ernstig'

Daling zet door: deze week kwart minder coronabesmettingen gemeld

18 mei 2021 14:59 Aangepast: 25 mei 2021 14:23
Door de dalende cijfers konden onlangs de terrassen open, woensdag volgen meer versoepelingen. Beeld © ANP

Het gaat de goede kant op met het aantal besmettingen door corona, want er is een duidelijk dalende trend te zien. De vaccinaties lijken effect te hebben, want ook in de ziekenhuizen neemt de instroom af.

Vorige week werden er nog 47.108 nieuwe besmettingen gemeld, deze week zijn het er 35.142. Dat is een daling van 25 procent. Mogelijk liggen de cijfers van deze week nog iets hoger, want door een storing bij de GGD zijn gisteren niet alle nieuwe besmettingen doorgegeven. Toch is er een duidelijke dalende trend te zien, met name onder de leeftijdsgroepen die al gevaccineerd zijn. 

In de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 is een andere trend te zien: die groep staat ver boven de andere leeftijdsgroepen wat betreft het aantal besmettingen. Ook bleef het aantal besmettingen in deze groep lange tijd stijgen, maar ook in deze groep is deze week een daling ingezet. 

Risiconiveau 'ernstig'

Qua besmettingen zitten we voor het eerst in maanden op risiconiveau 'ernstig', hiervoor was dit 'zeer ernstig'. Toch wordt er voor het bepalen van het risiconiveau niet alleen gekeken naar het aantal besmettingen, maar ook naar de druk op de zorg. Die blijft hoog, dus zal in alle regio's het risiconiveau 'zeer ernstig' blijven gelden. 

Uit eerdere golven weten we dat de trends in de ziekenhuizen altijd een paar weken achterlopen op het besmettingsaantal. Toch komen ook uit de ziekenhuizen hoopgevende signalen: de afgelopen 24 uur is het aantal coronapatiënten op de intensive cares met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling in tijden.

Op verpleegafdelingen liggen nu 1503 patiënten, één meer dan maandag, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daling nu echt ingezet, de drie belangrijke grafieken op een rij

Versoepelingen

De dalende besmettingscijfers zorgen ervoor dat er vanaf morgen weer meer mogelijk is. Dat betekent dat onder andere dat vanaf woensdag de terrassen langer open kunnen, teams weer buiten mogen sporten en de sportscholen en zwembaden weer open kunnen. Ook sekswerkers mogen weer aan de slag. 

Alle versoepelingen vind je in dit artikel op een rijtje. Op 1 juni volgt een beslissing over de volgende fase in het openingsplan. Maar het is mogelijk dat die stap eerder gezet kan worden, als de daling heel snel gaat.

Bekijk ook: De Jonge over de versoepelingen

De geplande versoepelingen gaan woensdag definitief door. Toch waakt minister De Jonge voor al te veel enthousiasme: 'We zijn er echt nog niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore