Ga naar de inhoud
Genoeg bescherming

Europese bronnen: voor coronareispas is straks één prik genoeg

Medewerkers van een ziekenhuis bereiden spuiten met het vaccin van Moderna voor. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken, is één prik met een coronavaccin straks genoeg. Volgens EU-bronnen zijn de EU-landen en het Europees Parlement het daarover eens geworden.

Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen, vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.

Genoeg bescherming eerste prik

Van drie van de vier vaccins die vooralsnog in de EU zijn goedgekeurd, wordt na een paar weken een herhalingsprik toegediend. De gevaccineerde is dan nog aanzienlijk beter beschermd tegen het virus.

Maar een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede dosis voor de zomer aanbreekt. En er is de EU juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken. Bovendien biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming, zeggen onderzoekers.

Griekenland
Lees meer
Griekenland laat vakantiegangers toe die Nederlands vaccinatiebewijs kunnen tonen

Vanaf 21 juni

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen over de precieze afspraken over de coronapas, die vermoedelijk officieel Covid-certificaat gaat heten.

Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen dat hij of zij is ingeënt, negatief heeft getest of antistoffen heeft door een eerdere besmetting.

Bekijk ook - Weer op vakantie in de EU? Zes vragen over de coronapas beantwoord:

Weer op vakantie in de EU? Zes vragen over de coronapas beantwoord

02:45
Het Europees Parlement heeft er zijn goedkeuring aan gegeven: een coronapaspoort dat in de hele EU geldig wordt. De pas moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen.