Ga naar de inhoud
Vakantie naar Griekenland

Griekenland laat vakantiegangers toe die Nederlands vaccinatiebewijs kunnen tonen

Een strand in Griekenland. Beeld © ANP

Griekenland laat vanaf vandaag alle vakantiegangers uit Nederland toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis kunnen laten zien. Dat laat het Grieks verkeersbureau weten aan RTL Nieuws.

Ook worden Nederlanders tot het land toegelaten die een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud.

Geen vaccinatiepaspoort

Dit weekend liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat Nederland nog geen officieel vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs heeft dat gebruikt kan worden op reis. Het gele vaccinatieboekje is niet geldig als officieel vaccinatiebewijs.

Ook aan het vaccinatiebewijs van de GGD zou je niks hebben als je naar Griekenland reist omdat het geen officiële status zou hebben. Iedereen die naar de Griekse zon zou willen, zou daardoor alleen het vliegtuig in kunnen met een negatieve coronatest.

Griekenland
Lees ook:
Griekenland laat gevaccineerden toe, maar toeristen hebben daar niks aan

Gewerkt aan fraudebestendig bewijs

Maar een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis volstaat voor de Grieken vanaf vandaag dus wel. Op de vaccinatiebewijzen moet de volledige naam staan van de gevaccineerde zoals op het paspoort of een ander erkend reisdocument, de geboortedatum, de datum van vaccinatie en welk soort vaccinatie. De vaccinaties mogen ook in het ziekenhuis zijn afgegeven.

De tweede prik moet wel minstens 14 dagen voor aankomst in Griekenland zijn gezet. Ook reizigers die de afgelopen negen maanden corona hebben gehad, worden toegelaten.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat het werkt aan een 'fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld'.

Code geel

De volgende Griekse eilanden hebben de kleurcode 'geel', wat betekent dat reizigers geen PCR-test hoeven te doen bij terugkomst in Nederland en niet in quarantaine hoeven:

de Ionische eilanden (Corfu,  Zakynthos, Kefalonia, Lefkada, Ithaka, Paxi), Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos, Samos, Chios, Ikaria) en de Zuid-Egeïsche eilanden (Cycladen: Mykonos, Santorini, etc. en de Dodekanesos: Kos, Rhodos, Karpathos, Kalymnos, Patmos, etc).

 

Reizen
Lees ook:
Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

Reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij aankomst in Griekenland :

- een certificaat tonen van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland,

- of een een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Griekenland afgerond is,

- of een een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat hij/zij in de afgelopen 9 maanden hersteld is van COVID-19,

- of een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie. De datum van het positieve resultaat moet op het certificaat staan.

De bovengenoemde certificaten moeten alle benodigde relevante informatie bevatten in het Engels, Nederlands of Frans. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument. Ook moeten reizigers nog steeds het Passenger Locator Form (PLF) uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland in te vullen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bron: RTL Nieuws