Rolex-moord

9 jaar cel en tbs voor man die Bas van Wijk doodschoot om Rolex

18 mei 2021 12:31 Aangepast: 18 mei 2021 14:46
Bas van Wijk werd doodgeschoten toen hij probeerde te voorkomen dat een vriend werd bestolen van zijn horloge.

De 21-jarige man die vorig jaar augustus Bas van Wijk (24) doodschoot vanwege een Rolex, is veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Samir El Y. uit Hoofddorp schoot Van Wijk dood toen die probeerde te voorkomen dat op een strandje in Amsterdam het horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. De rechter noemde het een 'gruwelijke daad' van El Y.

"El Y. heeft een gruwelijke daad aangericht. Het verdriet dat de nabestaanden van Van Wijk is aangedaan, is niet meer weg te nemen", oordeelde de rechter van de rechtbank Amsterdam.

Hij veroordeelde El Y. tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag, tweemaal bedreiging en handelen in wapens en/of munitie. De impact van schieten bij zwemplas was zo groot, dat wordt hem zwaar aangerekend.

Achttien jaar cel en tbs geëist

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 21-jarige verdachte Samir El Y. uit Hoofddorp. Maar dat vond de rechter te hoog. Die vond de persoonlijkheidsstoornis van El Y. zorgde voor een verminderde toerekeningsvatbaarheid.

De Hoofddorper heeft bekend tweemaal op Van Wijk geschoten te hebben. Dat gebeurde op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor doodschieten Bas van Wijk

Reactie Openbaar Ministerie

In een reactie stelt het Openbaar Ministerie (OM) dat naar aanleiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak ze de tenlastelegging hebben moeten wijzigen. "Bij deze wijziging zijn ‘plaats en datum’ bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen. Het OM betreurt dit", zegt een woordvoerder.

De rechtbank moest hierdoor het feit 'gekwalificeerde doodslag' buiten beschouwing laten. Dit kan volgens het OM nog wel in hoger beroep worden hersteld. Dit zal ook volgens hen worden meegenomen in de beslissing, om al dan niet in hoger beroep te gaan. Een beslissing die spoedig wordt genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden doodgeschoten Bas van Wijk: 'Voor ons is hij een held'

Nep-Rolex

Van Wijk wilde op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Hij heeft zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken. El Y. ontkent dat het hem te doen was om een horloge, terwijl hij wel meermalen om het klokje vroeg.

Zijn advocaten pleitten voor toepassing van het jeugdstrafrecht. Volgens hen was hij tijdens het schietincident in augustus vorig jaar 20 jaar oud en verminderd toerekeningsvatbaar. De verdediging pleitte voor een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en oplegging van jeugd-tbs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rolex die Bas van Wijk leven kostte, was nep

Schulden in drugshandel

Volgens de verdediging was geen sprake van een 'Rolex-moord'. De schutter, die een persoonlijkheidsstoornis heeft, voelde zich naar eigen zeggen vernederd. "Het is nooit mijn bedoeling geweest", zei de verdachte er zelf over.

El Y. voelde zich al enkele weken bedreigd en had schulden in de drugshandel gemaakt, dat was volgens hem de reden dat hij een geladen wapen meenam naar het strandje.

De rechter veroordeelde El Y. vandaag wel volgens het volwassenstrafrecht. Vanwege zijn persoonlijkheidsstoornis is tbs met dwangverpleging nodig, zei de rechter.

Bekijk ook: je Rolex of je leven

Het zijn geen incidenten meer: op wekelijkse basis worden mensen - vaak op een gewelddadige manier - beroofd van hun horloge. De handel in klokjes wordt gebruikt om miljoenen euro's aan crimineel geld wit te wassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore