Vakantie tijdens lockdown

Máxima noemt reis naar Griekenland inschattingsfout: 'Was niet solidair'

17 mei 2021 22:25 Aangepast: 17 mei 2021 22:27
Máxima noemde de vakantie 'niet solidair'. Beeld © ANP

De reis die koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de lockdown naar Griekenland maakten, was een inschattingsfout. Dat zei Máxima tijdens een interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag.

De vakantie veroorzaakte vorig jaar oktober veel ophef. Het koningspaar ging toen op vakantie, terwijl de regering die week een oproep had gedaan aan alle Nederlanders om zoveel mogelijk thuis te blijven.

'Doet mij pijn'

"Ik werk heel hard om dingen te bereiken. Dat een vakantie die eigenlijk voor ons niet zoveel betekende zoveel doet, dat doet mij pijn", zei Máxima in gesprek met presentator Matthijs van Nieuwkerk. 

Het koningspaar focuste vanaf het begin van de coronapandemie 'altijd op wat nog steeds kon, niet op wat niet kon'. "In het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen hebben we een inschattingsfout gemaakt. Het mocht. Het was alleen niet solidair", zei Máxima.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

Premier Rutte was op de hoogte van die reis van de koning. Het vakantiehuis van de koning ligt in wat toen 'geel gebied' was, wat betekent dat er nog wel op vakantie gegaan mocht worden. 

Na een storm van kritiek braken ze hun reis af. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", liet het koningspaar destijds in een video weten.

Het koningspaar bood in een video hun excuses aan. Het koningspaar bood in een video hun excuses aan.

Als gevolg van onder meer de kritiek op de vakantie in Griekenland kelderde de populariteit van de Oranjes in Nederland. Hoewel de koningin zegt zich niet te focussen op de populariteitscijfers, ziet ze wel een reden om nog meer nadruk op het werk van de familie te leggen. "Hoge bomen vangen veel wind", concludeerde Máxima toen Van Nieuwkerk haar vroeg naar de nieuwe speedboot, waarvoor in crisistijd veel geld werd uitgetrokken omdat haar man 'die heel graag wilde hebben'.

"Dat mensen iets over ons willen zeggen is inherent aan onze positie en dat zal altijd zo zijn. We moeten gewoon blijven focussen op ons werk en naar onze toekomst kijken", zei de koningin.

Bekijk ook: Koning op vakantie? Deze mensen vonden daar wel wat van

''Belachelijk. Ik verwacht dat hij ons komt steunen hier in tijden van nood.''
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning na foto: 'We hadden natuurlijk meer afstand moeten nemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore