Corona-update, stel je vraag

Wat zijn de verschillen tussen de vaccins van Moderna en Pfizer?

17 mei 2021 20:20

De meeste mensen die nu gevaccineerd worden, krijgen het vaccin van Moderna of van Pfizer. De GGD krijgt regelmatig de vraag of je zelf mag kiezen welke je wil, maar dat kan niet. Lezer Marianne vroeg zich daarom af: wat zijn precies de verschillen tussen de vaccins van Moderna en Pfizer?

Als eerste: tussen de twee vaccins zijn amper verschillen. Zo werken ze in de basis hetzelfde, legde hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM eerder al uit. "Het vaccin van Pfizer heeft dezelfde bouwtekening als dat van Moderna. Een deel van de genetische code van het SARS-CoV-2 wordt ingespoten, zodat je immuunsysteem daar een respons tegen gaat bouwen. Dan ben je immuun."

Boven de 90 procent

Ook zijn ze bijna even effectief: het Pfizer-vaccin werkt bij 95 procent van de gevaccineerden, het Moderna-vaccin bij 94,1 procent. En dat is hoog, zegt Van Els. "Boven de 90 procent vind ik indrukwekkend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kiezen mag niet. Maar hoe weet je welk vaccin je krijgt?

Over het algemeen veroorzaakt het vaccin van Moderna iets meer bijwerkingen dan dat van Pfizer, maar bij beide vaccins zijn de bijwerkingen mild. Bijwerkingen zijn normaal: het vaccin zorgt er namelijk voor dat de afweer van je lichaam gaat werken.

Bijwerkingen

De meest voorkomende klachten bij Moderna zijn pijn op de plek van de prik (92 procent), moe zijn (70 procent), hoofdpijn (65 procent) en spierpijn (62 procent). Bij Pfizer zijn de meest voorkomende bijwerkingen pijn op de plek van de prik (meer dan 80 procent), moe zijn (meer dan 60 procent) en spierpijn (meer dan 30 procent). Ook bij andere coronavaccins komen deze bijwerkingen voor. Heb je er last van, dan duurt dat meestal 1 tot 3 dagen.

Van beide vaccins zijn twee prikken nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Bij zowel Moderna als Pfizer zit er zes weken tussen beide prikken. Met Pfizer ben je wel iets eerder maximaal beschermd tegen corona, namelijk 7 dagen na je tweede prik. Bij Moderna is dat 14 dagen na je tweede prik.

Bewaren

Een ander verschil is de houdbaarheid. Een groot voordeel van Moderna is dat het beter bewaard kan worden. Dat vaccin kan zes maanden goed blijven bij een temperatuur van 25 tot 15 graden onder nul en in een gewone koelkast kan het voor 30 dagen worden bewaard.

Het vaccin van Pfizer moet met een temperatuur van 80 graden onder nul worden vervoerd en bewaard en een ontdooid flesje mag 31 dagen bij temperaturen van 2 tot 8 graden in de koelkast worden bewaard.

Een laatste verschil: het vaccin van Pfizer is in ons land goedgekeurd voor iedereen die 16 jaar of ouder is. Bij Moderna is dat 18 jaar of ouder.

Bekijk ook: Run op prullenbakvaccins: lange rij bij huisarts in Gouda

Afgelopen week stonden naar schatting honderd mensen in de rij voor een huisartsenpraktijk in Gouda in de hoop een restvaccin te krijgen. Ze waren op komen dagen na een melding op de site Prullenbakvaccin.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore