Ga naar de inhoud
'I'm gonna kill your father'

Minister De Jonge bedreigd via Instagram van zijn dochter: dader krijgt werkstraf

De man heeft bekend de dreigende tekst te hebben gestuurd naar de dochter van Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Een 19-jarige man is veroordeeld tot een werkstraf van 25 uur vanwege het online bedreigen van minister Hugo de Jonge en zijn 13-jarige dochter. De man uit Boxtel stuurde een dreigend bericht naar het Instagram-account van het meisje.

De man stuurde het meisje op Instagram een persoonlijk bericht met de tekst 'I'm gonna kill your father', oftewel 'Ik ga je vader vermoorden'. Hij deed dat op 10 januari kort na middernacht. Na aangifte kwam de politie op het spoor van een 19-jarige man uit Boxtel, die bekende het bericht te hebben gestuurd.

Excuses aangeboden

Hij zei dat hij dat had gedaan terwijl hij in een dronken bui met vrienden was, maar zei niet de intentie te hebben gehad het dreigement ook daadwerkelijk uit te voeren. Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan minister De Jonge en zijn dochter.

Excuses alleen vindt het openbaar ministerie niet genoeg. "Het gaat om een zeer ernstig feit waaraan wij zwaar tillen", zegt de officier van justitie. "De impact van een dergelijke bedreiging is zeker voor iemand van 13 jaar enorm."

Politici
Lees ook:
Politici vaker en ernstiger bedreigd, zelfs door kinderen onder de 12 jaar

'Voelden zich ernstig bedreigd'

De officier zegt dat de man een grens is overgegaan. "Het is van belang in een democratische rechtsstaat dat politici hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen. Door dreigingen en intimidatie zoals de verdachte heeft gedaan, wordt aan die vrijheid en veiligheid afbreuk gedaan. Hij heeft een grote inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de minister en zijn dochter. Zij voelden zich beiden ernstig bedreigd."

Het OM eiste een werkstraf van 40 uur, waarbij rekening werd gehouden met de jonge leeftijd van de verdachte en het feit dat hij geen strafblad heeft. Daarnaast eist de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

De politierechter in Den Bosch veroordeelde de verdachte alleen voor het bedreigen van de minister. Ze sprak de verdachte vrij voor het bedreigen van De Jonges dochter. De man werd uiteindelijk veroordeeld tot 25 uur werkstraf. 

Bekijk ook: De Jonge na versoepelingen: 'We zijn er echt nog niet'

01:27
De geplande versoepelingen gaan woensdag definitief door, liet minister De Jonge vandaag weten.