'Politie handelde uit noodweer'

Agenten die influencer Sammy (23) doodschoten, worden niet vervolgd

17 mei 2021 15:55 Aangepast: 17 mei 2021 17:08
Samuel op Instagram (@sammy_bkr) Beeld © Instagram (@sammy_bkr)

De twee agenten die vorig jaar in Amsterdam de Duitse influencer Sammy Seewald hebben doodgeschoten, worden niet vervolgd. Volgens het OM handelden de agenten uit noodweer.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. De rijksrecherche heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het incident en het handelen van de agenten.

Bij dat onderzoek heeft het OM naar eigen zeggen ook gesproken met ooggetuigen, en de moeder van Sammy.

Wat is er gebeurd?

Politiekogels maakten op 13 augustus 2020 in Amsterdam een einde aan het leven van de 23-jarige Sammy, een populaire fitness-influencer uit Duitsland.

Hij was in Amsterdam met vrienden om zijn verjaardag te vieren, maar werd die bewuste dag in verwarde toestand in een binnentuin in Slotervaart aangetroffen en doodgeschoten door agenten. 

Afgelopen december deden ouders Justine en Kai hun verhaal aan RTL Nieuws. "Mijn zoon verdiende hulp, geen politiekogels", verwoordde moeder Justine de gevoelens. Zijn ouders vermoeden dat Sammy door het gebruik van cannabis is doorgedraaid.

Joints en spacecake

Uit het onderzoek van de rijksrecherche blijkt volgens het OM dat Sammy op de avond van zijn verjaardag met zijn vrienden een coffeeshop bezocht, waar hij vier joints zou hebben gerookt en spacecake zou hebben gegeten.

Daarna wilde hij niet meer mee naar huis, en is hij niet meer teruggekomen naar het hotel waar hij en zijn vrienden zouden overnachten.

Achtervolging

De volgende dag werd Sammy door zijn vrienden als vermist opgegeven bij de politie. 's Middags is zijn moeder vanuit Duitsland naar Amsterdam gekomen, om haar zoon te zoeken. Ze heeft Sammy ook gezien, kort nadat hij belde met de telefoon van een onbekende. Maar toen Sammy een agent zag, zou hij zijn weggerend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders over dood Sammy (23): 'Onze zoon verdiende hulp, geen politiekogels'

Volgens het OM kreeg de politie rond 16.45 uur een melding dat er in de Poeldijkstraat in Amsterdam Nieuw-West een man rondliep, die een mes bij zich zou hebben. Later bleek dat dit Sammy was. Twee agenten zijn volgens het OM op de melding afgekomen en hebben Sammy achtervolgd tot hij een doodlopende binnentuin inliep.

Mes

Volgens het OM heeft Sammy tijdens die achtervolging een mes uit zijn tas gehaald, waarmee hij 'snijdende bewegingen langs zijn pols' maakte. "Hij reageerde niet op aanroepen van de politieagenten om het mes te laten vallen. Nadat hij pepperspray in zijn gezicht gespoten kreeg, zette hij het mes op zijn keel", schrijft het OM in het persbericht.

Sammy reageerde vervolgens niet op de agenten, die hem onder schot hielden en sommeerden om het mes te laten vallen. Het OM meldt dat Sammy in de richting van de agenten begon te lopen.

Daarop werd besloten de hondengeleider in te zetten, maar dat mislukte: de hond liep Sammy voorbij. Daarop besloot de hondengeleider om zelf in te grijpen en Sammy naar de grond te werken.

Tijdens zijn puberjaren groeide de interesse voor bodybuilding. Tijdens zijn puberjaren groeide de interesse voor bodybuilding.

Trekker overgehaald

Terwijl hij op de grond lag, kwamen meerdere agenten erbij om te proberen Sammy onder controle te krijgen. Het OM schrijft dat dit niet lukte. "Terwijl de man (Sammy, red.) op de grond lag en meerdere politieagenten hem onder controle probeerden te krijgen, maakte de man met het mes zwaaiende en stekende bewegingen in de richting van de bovenlichamen en hals van drie agenten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Influencer Sammy omgekomen door politiekogel: wanneer mogen agenten schieten?

Volgens het OM raakte Sammy met zijn mes het vest van één van de agenten. "Hierop haalden twee agenten vrijwel gelijktijdig de trekker over", schrijft het OM. Sammy overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

OM: noodweer

Volgens het OM handelden de agenten uit noodweer. Dat betekent dat de agenten niet worden vervolgd. Het OM zegt dat er geen tijd was voor een waarschuwingsschot.

"Er was een zodanig gevaarlijke situatie ontstaan dat er direct gericht moest worden geschoten om het gevaarlijke gedrag van de man te laten stoppen."

Teleurstelling

De vader van Sammy laat aan RTL Nieuws weten teleurgesteld te zijn over de uitkomsten van het rijksrechercheonderzoek. "Ik had dit verwacht. Dit is erg teleurstellend." Hij en de moeder van Sammy zijn vastberaden: "We gaan door met onze strijd en liggen ons hier niet bij neer. Onze zoon verdient gerechtigheid."

Advocaat Richard Korver, die de ouders van Sammy bijstaat, laat weten dat hij de uitkomsten van het onderzoek 'heel zorgvuldig zal bestuderen'. "Je kunt je afvragen of het terecht is om als agenten een wapen te trekken bij iemand met een mesje van 7 centimeter."

Ook moet de zaak uitgebreider onderzocht worden, zegt hij. "Het OM kijkt nu alleen naar het wapengebruik van de agenten, maar wij willen dat het hele optreden van de politie wordt onderzocht. We hebben op dit moment een verzoek gedaan bij de rechtbank, om dit te verder te onderzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore