Ga naar de inhoud
1,71 meter lang en 10 kilo zwaar

Zeldzame voshaai aangespoeld op het strand van Ouddorp

De jonge voshaai is 1,71 meter lang. Beeld © Zeezoogdierenhulp / RTZ Kop van Goeree

Op het strand van Ouddorp, Zuid-Holland, is vanmiddag een dode voshaai aangespoeld. De haai komt normaal voor in tropische gebieden, en zeer zelden in de Noordzee.

Het dier is 1,71 meter lang en hij weegt zo'n 10 kilo. Het gaat dan ook om een jonge voshaai. Een volwassen voshaai kan namelijk wel meer dan 7 meter lang worden en 340 kilo wegen. 

Gaat naar het museum

Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree heeft deze jonge voshaai geborgen, nadat de Ouddorpse reddingsbrigade de hulporganisatie had gebeld. De voshaai ligt nu in de vriezer op Neeltje Jans, zodat hij op een later moment naar het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam verplaatst kan worden.

Een
Lees ook:
Een walvis laten wegrotten: smerig maar ook 'reuze interessant'

Deze haaiachtige komt ook eigenlijk helemaal niet vaak voor in de Noordzee. Ze leven meestal in de tropische klimaatgebieden, maar verplaatsen zich in de zomer naar gebieden met een iets koeler klimaat.

Kwetsbare haai

De voshaai staat op de internationale rode lijst als kwetsbare soort, omdat ze gevangen kunnen worden als er gevist wordt naar zwaardvis en tonijn. Hierdoor gaat de populatie van de haai per jaar snel achteruit.