Israël-Gaza

Rutte: 'Israël moet juist als sterk land zijn verantwoordelijkheid nemen'

17 mei 2021 03:22 Aangepast: 17 mei 2021 03:25
Mark Rutte Beeld © ANP

Premier Rutte heeft gisteren gesproken met premier Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Abbas. Hij heeft er bij beide leiders op aangedrongen een einde aan het geweld te maken en hoopt dat Egypte wil bemiddelen om tot een staakt-het-vuren te komen.

Rutte benadrukte opnieuw dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, maar zet daar wel meteen een kanttekening bij. 'Juist als sterk land' moet Israël zijn verantwoordelijkheid nemen en bij zelfbescherming 'proportioneel handelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

De premier liet weten dat vanuit Den Haag ook snel met de VS contact zal worden opgenomen. "Een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten voorkomen worden. Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, waaronder veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld."

Oproep aan Tweede Kamer

Gisteren deed de door oud-premier Van Agt opgerichte kennisorganisatie The Rights Forum een oproep aan de Tweede Kamer om Ruttes eerdere reactie te corrigeren. Vrijdag twitterde Rutte nog dat de raketbeschietingen op Israël onacceptabel zijn en dat Israël het recht heeft zich te beschermen. Die woorden stuitten al direct op veel kritiek, omdat ze eenzijdig werden gevonden. 

Nu laat de premier duidelijk weten oog te hebben voor beide kanten van het verhaal. "Ik heb ook gesproken over de gebeurtenissen die aan de gevechten vooraf gingen, zoals de situatie in Jeruzalem", schreef Rutte in een verklaring.

"Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven en opgeroepen tot het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore