Fruitbedrijf

Huis beschoten, politie onderzoekt verband met afpersingszaak

16 mei 2021 18:29
Beeld © Bart Meesters

In de Gelderse plaats Waardenburg is vannacht waarschijnlijk een huis beschoten. De politie onderzoekt of de beschieting iets te maken heeft met de grote afpersingszaak van een fruitimporteur uit Hedel.

Sinds in verschillende ladingen fruit in dit bedrijf partijen cocaïne zijn onderschept, worden de eigenaren bedreigd. Door een blunder van justitie in 2019 kwamen de adressen van het personeel op straat te liggen. Daarna zijn verschillende huizen van werknemers doelwit geweest van brandstichtingen en beschietingen.

'Willekeurige werknemer doodschieten'

De afpersers hebben tegenover de eigenaren al eerder gedreigd 'een willekeurige werknemer' dood te schieten, als de eigenaren de schade van het onderschepte cocaïnesmokkel niet zouden vergoeden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

De politie heeft in deze zaak de afgelopen jaren al enkele aanhoudingen verricht, maar het geweld was daarmee niet voorbij. De afgelopen weken laaide het weer op en werden verschillende huizen 's nachts beschoten. Vannacht haalde de politie op de A2 bij het bedrijf honderd auto's van de weg om ze te doorzoeken, maar dat leverde niets op.

In dezelfde nacht werd in Waardenburg een huis beschoten, waarvan onderzocht wordt of er werknemers van het bedrijf wonen. Volgens dagblad De Telegraaf is die link er wel, maar had de schutter waarschijnlijk het verkeerde huis te pakken.  

Cocaïne tussen het fruit

Het bedrijf wordt al sinds mei 2017 geteisterd door problemen met drugstransporten. Toen vond het personeel 12 kilo cocaïne tussen de bananen. Medewerkers belden zelf de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel fruitimporteur doodsbang na blunder justitie in drugszaak

Dat gebeurde ook in juni 2018 en mei 2019. Telkens vonden medewerkers verdovende middelen tussen het fruit en telkens werd de politie ingeschakeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore