Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven

Duizenden mensen waren op de been voor Pro-Palestijnse demonstraties

16 mei 2021 16:05 Aangepast: 16 mei 2021 19:38
Op de Dam in Amsterdam zijn ongeveer duizend mensen om hun solidariteit met de Palestijnen te tonen. Beeld © ANP

Duizenden mensen waren op meerdere plekken in Nederland samengekomen voor Pro-Palestijnse demonstraties. Op de Dam in Amsterdam, in Nijmegen en Eindhoven waren demonstranten bij elkaar met vlaggen in de Palestijnse kleuren zwart, wit, groen en rood.

De afgelopen dagen protesteren in heel Europa mensen ter ondersteuning van Palestina. De demonstraties zijn een reactie op oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. De luchtaanvallen gaan over en weer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

De demonstraties verliepen rustig. De politie keek op de Dam vanaf een afstand toe naar duizenden mensen die daar samen waren gekomen. De gemeente Amsterdam riep mensen op om niet meer te komen vanwege de drukte. Even later liepen de betogers in optocht weg van de Dam. 

Ook op het Beursplein in Amsterdam was een kleine groep betogers samengekomen, zij hadden Israëlische vlaggen bij zich. Ook hier was politie aanwezig.

Veel mensen aanwezig zonder afstand

Op het Stadhuisplein in Eindhoven waren honderden mensen bij elkaar gekomen. De aanwezigen werden in het Arabisch en Nederlands toegesproken door onder anderen de voorzitter van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. Veel aanwezigen droegen de Palestijnse vlag, spandoeken en demonstratieborden. Veel aanwezigen hieven leuzen aan in het Arabisch, Nederlands en Engels. De organisatie riep mensen op om anderhalve meter afstand te houden, maar dat lukt niet. 

In Nijmegen waren er volgens regionale krant de Gelderlander zoveel mensen bij elkaar in het Valkhofpark en later in het centrum, dat de burgemeester de betoging liet ontbinden.

Bekijk ook: Israël bombardeert gebouw internationale pers in Gaza

De internationale media worden door Israël uit Gaza geweerd, legt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore