Stap 2 openingsplan

Aan de cijfers ligt het niet: coronamaatregelen kunnen versoepeld

16 mei 2021 14:55 Aangepast: 16 mei 2021 15:42
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens een eerdere corona-persconferentie. Beeld © ANP

Het plan om woensdag enkele coronamaatregelen te versoepelen, kan doorgaan. Het kabinet kondigde vorige week de versoepelingen aan, maar zei erbij dat er maandag de 17de, morgen dus, nog aan 'de noodrem' getrokken kon worden. Maar daar is geen aanleiding voor als je naar de ziekenhuiscijfers kijkt. Zo is het aantal coronapatiënten op de ic vandaag voor de elfde dag op rij gedaald. Ook de andere cijfers zijn gunstig.

Demissionair premier Mark Rutte zei afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie ervan uit te gaan dat deze tweede fase in het openingsplan echt doorgaat.

Terrassen lang open

En dat betekent dat we vanaf aanstaande woensdag weer iets meer mogen. Zo zijn de terrassen langer open, van 's ochtends vroeg tot 's avonds 20.00 uur. Ook kunnen mensen weer naar buitenactiviteiten als dierentuinen en openluchttheaters. Volwassenen mogen ook weer buiten sporten in teamverband en naar de sportschool.

Voor alle verruimingen gelden tal van regels om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en mensen onderling afstand kunnen houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terug naar normaal: via deze 6 stappen moet het gaan gebeuren (maar wanneer?)

IJkpunt is een daling in het aantal opnamen van coronapatiënten op de verpleegafdelingen én de ic's van 20 procent, in vergelijking met de piek op 21 april. Daarbij wordt gekeken naar het het zevendaagse gemiddelde.

Ziekenhuiscijfers

Morgen is de laatste dag om de pauzeknop in te drukken, als het toch de verkeerde kant op zou gaan. Maar dat gaat het niet. 

Het demissionaire kabinet baseert zijn beslissingen op de gegevens van de Stichting Nice. Het gemiddeld aantal nieuwe opnamen op de intensive cares is volgens de stichting met zo'n 22 procent gedaald sinds de piek van 21 april. Het gemiddeld aantal opnamen op de verpleegafdeling is in die periode met ruim 24 procent afgenomen volgens recente cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

RIVM: 4494 coronabesmettingen, ruim 2000 minder dan vorige week zondag

Ook vandaag was aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten. Gisteren waren dat er 24 meer: 710. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

Besmettingen gaan hard omlaag

Ook het aantal besmettingen daalt hard. Het afgelopen etmaal zijn er 4494 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vorige week zondag werden er 6648 besmettingen gemeld, dat zijn er 2154 meer dan vandaag. 

In de afgelopen week registreerde het RIVM 38.352 positieve testen, dat zijn gemiddeld 5479 besmettingen per dag. Vorige week was het gemiddelde nog 7509 besmettingen per dag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee prikken gehad, maar ALS-patiënt Angelique gaat nooit meer knuffelen

Op 1 juni volgt een beslissing over de derde fase in het openingsplan. Die zou dan op zijn vroegst op 9 juni kunnen ingaan. Daarmee loopt het kabinet twee weken achter op de oorspronkelijke planning die medio april werd gepresenteerd.

Bij stap drie kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in restaurants, gaan musea weer open en mogen mensen vier bezoekers thuis ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore