Weersverwachting

Buien en fris: 'Geen lente te zien de komende tijd'

16 mei 2021 13:45
Het blijft de komende dagen flink regenen, verwacht Buienradar-meteoroloog Thomas Vermeulen. Beeld © iStock

Het is in een groot deel van het land grauw, fris en regenachtig. Het slechte nieuws: dat blijft voorlopig zo. "Ik zie weinig opties tot echt lenteweer", zegt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar.

Met de versoepelingen – en vooral die waardoor we weer naar het terras kunnen – willen velen niets liever dan mooi weer. Maar echt lenteweer zit er voorlopig niet in, zegt Vermeulen. Vandaag en de komende dagen is het in zijn woorden 'een komen en gaan van buien'. "Dat zie je vandaag ook. In de avond en nacht is het vaak rustiger, maar overdag nemen de buien weer toe. Die kunnen met onweer en hagel ook best heftig zijn."

Bekijk hier waar de buien vallen:

Koud voor de tijd van het jaar

Vanaf donderdag worden de buien waarschijnlijk iets minder zwaar, maar ook dan houden we het niet droog. "Dat blijft voorlopig zo, ook voor het komende pinksterweekend lijkt de kans op neerslag groot."

Naast dat de buien doen denken aan herfst, is ook de temperatuur te laag voor de tijd van het jaar. "Normaal is het half mei zo'n 17 of 18 graden, nu komen we al een hele tijd niet boven de 14 of 15 uit. Dat zie ik op korte termijn ook niet beter worden. Ik kan het niet mooier maken dan het is." Om toch positief te eindigen: "Al die regen is wel goed voor de natuur."

Bekijk ook: de lente kwam dit jaar wat traag op gang

Het bleef lang koud dit voorjaar en ook nu is over 'lente' nog niet echt te spreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore