Degradatiestrijd

Fortuna Sittard meldt verboden aanbod FC Emmen bij KNVB

16 mei 2021 13:11 Aangepast: 16 mei 2021 14:30
Fortuna Sittard zou een premie krijgen om extra hard te lopen Beeld © ANP

Fortuna Sittard heeft vlak voor de laatste speelronde in de eredivisie een aanmoedigingspremie aangeboden gekregen van FC Emmen. Emmen wilde zo Fortuna motiveren om extra zijn best te doen tegen degradatieconcurrent Willem II.

Dat is in strijd met de reglementen van de KNVB. Fortuna Sittard heeft de zaak daarom aangekaart bij de voetbalbond, zo bevestigen de club en de voetbalbond naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De KNVB schakelt de aanklager betaald voetbal in, die een vooronderzoek kan instellen. FC Emmen ontkent dat het een aanmoedigingspremie heeft aangeboden en zegt dat het 'geen issue is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste speeldag eredivisie: Willem II en Emmen strijden voor handhaving

Fortuna sluit het seizoen af met een uitwedstrijd tegen Willem II. FC Emmen speelt in Venlo tegen het al gedegradeerde VVV. Emmen staat op de zestiende plek, een positie die deelname aan de play-offs om promotie/degradatie betekent, met 1 punt minder dan Willem II.

De club uit Drenthe bood Fortuna Sittard rechtstreeks een premie, bedoeld als aanmoediging om een resultaat te halen in Tilburg.

Altijd winnen

"Premie of niet, je moet iedere wedstrijd willen winnen", zegt een woordvoerder van Fortuna. "Dat is ook onze insteek van dit duel." De Limburgers hebben nog een minieme kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Fortuna moet dan met ruime cijfers winnen van Willem II en hopen dat de concurrenten Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, die beide 3 punten meer hebben, verliezen.

Nu aan de aanklager

In het verleden gebeurde het regelmatig dat clubs elkaar aanmoedigingspremies beloofden of via sponsoren goederen aanboden, als extra motivatie. De KNVB heeft recent in de reglementen opgenomen dat clubs elkaar niet rechtstreeks geld of "een of meer op geld waardeerbare prestaties" mogen aanbieden. Ook het aannemen daarvan is als ongeoorloofd opgenomen in de reglementen (artikel 57). "Het is nu aan de aanklager om te kijken wat hij hiermee doet", zegt de KNVB.

Een woordvoerder van Fortuna kon niet zeggen via welke weg de aanmoedigingspremie van FC Emmen is gekomen. Hoeveel de club in het vooruitzicht werd gesteld, is niet bekend.

FC Emmen ontkent dat het een aanmoedigingspremie heeft aangeboden aan Fortuna Sittard. Volgens voorzitter Ronald Lubbers is alleen contact geweest tussen de spelers van beide clubs. "Zij hebben het toen bij de directies neergelegd. Maar wij hebben gezegd: het mag gewoon niet, punt", zei Lubbers kort voor de slotronde van de Eredivisie tegen ESPN. "Dus dit is ook helemaal geen issue."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore