Ga naar de inhoud
Vakantie

Griekenland laat gevaccineerden toe, maar toeristen hebben daar niks aan

Vakantiegangers op het strand van het Griekse schiereiland Chalkidiki. Beeld © ANP

Griekenland is weer open voor toeristen, en zegt dat ze welkom zijn als ze zijn gevaccineerd of een negatieve PCR-test hebben die niet meer dan 72 uur oud is. Maar Nederlanders die gevaccineerd zijn, moesten alsnog een recente negatieve coronatest hebben om het land binnen te komen. Inmiddels is dat weer veranderd, zie update in bericht

Update 18 mei 2021:

Griekenland laat vanaf vandaag alle vakantiegangers uit Nederland toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis kunnen laten zien. Dat laat het Grieks verkeersbureau weten aan RTL Nieuws. Lees het hele bericht hier.

Griekenland
Lees ook:
Griekenland laat vakantiegangers toe die Nederlands vaccinatiebewijs kunnen tonen

Volgens het ministerie van VWS hebben we in Nederland nog geen officieel vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs dat gebruikt kan worden op reis. Het gele vaccinatieboekje is niet geldig. Ook aan het vaccinatiebewijs dat je krijgt van de GGD heb je nu nog niks als je naar Griekenland wil. 

Fraudebestendig

Het ministerie meldt erover: "De registratiekaart coronavaccinatie die burgers op de vaccinatielocatie krijgen, heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld."

Toeristen voor Griekenland zijn verplicht een zogenoemd PLF-formulier in te vullen, ten minste 24 uur van tevoren. Daarin staat ook dat je het land binnen mag als je de afgelopen negen maanden corona hebt gehad. Maar Nederlanders kunnen ook daarvoor geen officieel bewijs krijgen.

Bekijk ook: In korte broek naar Gran Canaria

01:05
Deze toerist kan na lang wachten eindelijk naar zijn favoriete eiland.

Dus iedereen die naar de Griekse zon wil, kan alleen het vliegtuig in met een negatieve coronatest. De regels gelden totdat de Europese Groene Pas wordt ingevoerd. De bedoeling is dat die pas in alle EU-landen gebruikt kan worden.

En als een ander land ons op 'geel' zet, kan het zo zijn dat je ook geen test meer nodig hebt. Nederland vraagt dat namelijk ook niet aan reizigers uit gele landen.

Premier Rutte zei afgelopen dinsdag dat de digitale coronapas op tijd klaar is voor de zomervakantie. De streefdatum is 21 juni, en daarna hebben landen nog een aantal weken nodig om de pas in te voeren.

Kabinet blijft reizen naar meeste vakantielanden ontraden

Tot dusver gold in verband met corona het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, maar sinds gisteren komt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer met een reisadvies per land. "Een stap in de goede richting", aldus het ministerie. Dat roept reiziger op wel alert te blijven. "De situatie in een land kan immers snel veranderen." Ook kunnen veilige landen nog inreisbeperkingen instellen voor buitenlandse toeristen, zoals een quarantaineverplichting.

Het kabinet blijft reizen naar de meeste Europese landen ontraden. Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat reizen naar vier EU-landen weer mogelijk wordt. Ook naar een aantal regio's mogen Nederlanders weer op vakantie gaan.

Reizen kan weer naar Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Verder gaat het om de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en de Canarische eilanden (Spanje). Deze landen en regio's gaan van oranje naar geel. Dat geldt ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. Saba en Sint Eustatius krijgen de code groen. De namen van de meeste landen waren al uitgelekt.

Je
Lees ook:
Je mag niet naar België, wel naar Rwanda: 'Dat is helemaal niet vreemd'