Aftrap vanavond

Songfestivalartiesten per boot naar openingsceremonie

16 mei 2021 06:49
Repetitie van de Nederlandse kandidaat, Jeangu Macrooy. Beeld © ANP

Het Eurovisie Songfestival van 2021 begint vanavond officieel met de openingsceremonie bij de Cruise Terminal Rotterdam, vlakbij de Erasmusbrug.

Rond 18.00 uur melden zich de eerste artiesten op de voor de gelegenheid turquoise gekleurde loper, die volledig overdekt is. De delegaties worden om beurten per boot afgezet waarna onder anderen uitvoerend producent Sietse Bakker en de Rotterdamse songfestivalwethouder Said Kasmi ze ontvangen.

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat zich aan het begin van de ceremonie zien.

Bekijk ook: 'Songfestival is echt het kroontje op alles'

De familie van Jeangu Macrooy is supertrots. RTL Nieuws sprak met zijn broer, zijn moeder en Jeangu zelf.

Afwezig zijn Australië en Polen. De Australische zangeres Montaigne kon vanwege de coronarestricties in eigen land niet naar Rotterdam afreizen en binnen de Poolse delegatie werd gisteren een coronabesmetting ontdekt. Daardoor zit nu het gehele Poolse team in quarantaine.

Alle artiesten lopen na aankomst en een interview met presentatoren Koos van Plateringen en Fenna Ramos langs de aanwezige pers. Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar minder ruimte aan de loper en er zijn dan ook minder journalisten welkom.

Dinsdag halve finale

De deelnemers komen vermoedelijk in de startvolgorde van de halve finales de loper op, wat betekent dat Litouwen het spits afbijt. De groep The Roop stapt dinsdag tijdens de eerste halve finale als eerste het podium op.

De ceremonie is live te volgen op het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië verrassend op plek 1 bij songfestival-bookmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore