Op ruim 3000 kilometer van ons land vallen bommen van Hamas op Tel Aviv en die van het Israëlische leger op de Gazastrook. Een conflict dat al decennialang speelt. Steeds meer Nederlanders mengen zich nu ook in de discussie over het conflict, onder wie influencers op social media en steunen steeds vaker openlijk de Palestijnen.
"Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza", twitterde demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag nog. "Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit."
Onderzoeker Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht legt uit dat de reactie van Rutte al decennialang typerend is voor de houding van de Nederlandse overheid: "Sinds de jaren vijftig is onze overheid pro-Israël en een van de meest pro-Israëlische landen van heel Europa."
Steeds meer Nederlanders uiten steun aan Palestijnen
Toch ziet hij een opvallende, groeiende trend. "Je ziet echt een verschuiving ontstaan bij de nieuwe generatie in hoe zij kijken naar dit conflict."

Steeds meer Nederlanders uiten daarin hun steun aan de Palestijnen. Volgens Malcontent zijn daar drie belangrijke redenen voor.
Ten eerste zijn er steeds meer Nederlanders met een migratie-achtergrond in ons land. Zij voelen zich vaak op cultureel, ideologisch of religieus vlak verbonden met de Palestijnen.
Disproportioneel geweld
Daarnaast hebben steeds meer mensen moeite om het geweld van Israël goed te praten. "Een staat mag zich verdedigen en tot op zekere hoogte ook geweld gebruiken, maar mensen ervaren het geweld als disproportioneel."
Palestijnen schuilen in scholen voor bombardementen Israël
Volgens Malcontent komt dit vooral door de media. Van beide kanten worden er raketten op elkaar afgevuurd. Maar beelden van onschuldige Palestijnse burgerslachtoffers op 3000 kilometer afstand maken veel indruk bij mensen. "De gemiddelde Nederlander heeft niet zoveel met Palestijnen, maar ze zijn tegen het geweld dat gebruikt wordt." En uiten hun mening hierover via social media. Vaak wordt ook het geweld vanuit de Palestijnse kant tegen Israël veroordeeld.
Verontwaardiging
Erwin van Veen, deskundige bij het Clingendael Instituut, voegt daaraan toe: "Bij elk conflict vallen slachtoffers. Aan beide kanten. Maar er zijn nu zeker vijftien keer meer Palestijnse doden dan Israëlische. Zoveel geweld in combinatie met gezinnen die hun huis uitgezet worden en de vernederingen die veel Palestijnen elke dag moeten ondergaan, dat levert steeds meer verontwaardiging op. Ook in ons land."

Niet grootgebracht met de Tweede Wereldoorlog
Als derde reden noemt Malcontent het feit dat jongere generaties steeds minder schuldgevoel hebben over de Holocaust en het grote aantal Nederlandse Joden dat toen is vermoord. "De oorlog is steeds verder van ons af komen te staan".
Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks herkent de trend ook. "De grote moslimminderheid in ons land is niet grootgebracht met de Tweede Wereldoorlog-bagage. En dus ook niet met de manier waarop de meeste Nederlanders dat vroeger mee hebben gekregen." Het is dus niet verrassend dat zij eerder gevoelig zijn voor wat zij zien van het leed en de ongelijkheid waar Palestijnen uit de Gazastrook mee te maken hebben.
Met name vanuit de christelijke hoeken hebben mensen een meer pro-Israëlische houding. Zij zien de terugkeer van Israël naar het gebied Palestina, als de terugkeer van Israël naar het beloofde land zoals omschreven in de bijbel.
Deze groep is soms wat minder zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze ondervertegenwoordigd zijn. "Hun netwerk in Den Haag is heel goed."
