't Ankertje in Andijk

Dorpsgenoten nemen het café van Anja over: 'Heel blij mee'

14 mei 2021 22:30 Aangepast: 14 mei 2021 22:33
Voormalig eigenaar Anja van Schagen (rechts) is blij dat het dorpscafé kan blijven bestaan. Beeld © RTL Nieuws / Privéfoto

Na 125 jaar zou de laatste dorpskroeg van het West-Friese Andijk de deuren sluiten. Eigenares Anja van Schagen verkocht het pand. "Het liefst wilde ik dat het een dorpscafé zou blijven, maar niemand meldde zich." Tot het allerlaatste moment.

Het was 15 februari 2000 toen Anja (nu 54) het dorpscafé van 125 jaar oud overnam. Sindsdien is er veel gebeurd. "De eerste zes jaar runde ik het café zelf", vertelt ze aan RTL Nieuws. De vijftien jaar daarop verhuurde ze het.

"Het is een goedlopend, bruin dorpscafé", omschrijft ze. "Het café draait voor de actieve biljartclub en dorpsgenoten." Ook zijn er boven het café zeven kamers die verhuurd worden aan toeristen en werkers in de havens.

Anja met twee vrienden voor 't Ankertje, vlak nadat ze het had gekocht in 2000. Anja met twee vrienden voor 't Ankertje, vlak nadat ze het had gekocht in 2000.

Maar het contract met de huurder liep af, en die liet weten te willen stoppen. "Toen besloot ik het pand te verkopen", zegt Anja. "Het liefste wilde ik iemand vinden die het dorpscafé wilde overnemen."

Pand bijna verkocht

Niemand liet van zich horen. "Er zat echt geen vaart in de verkoop." Nadat ze een makelaar in de arm had genomen, meldde zich een koper die het café wilde ombouwen tot een woning. Ongeveer alles was geregeld, op de laatste handtekening na. 

"Het zou echt zonde zijn als het dorpscafé verloren zou gaan", zegt Anja. Dus belde ze met de biljartclub die altijd in ‘t Ankertje speelt en waar ze goed contact mee heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis of niet: er kwamen meer horecazaken bij in 2020

Ze wilde toch even laten weten dat ze een koper had gevonden die er een woning van wilde maken. "Op dat moment had ik het pand dus al bijna verkocht. En toen ging de club actie ondernemen."

Binnen een week geregeld

Binnen een week werd een stichting opgericht van veertien dorpsgenoten. Gezamenlijk hebben ze het pand gekocht, zodat het dorpscafé zou blijven bestaan. "Dit had mijn voorkeur. Het café is toch een stuk geschiedenis", zegt Anja. De groep bestaat uit leden van de biljartclub en vaste gasten.

Peter Manshanden is de voorzitter van de opgerichte stichting. "Wij hadden met de biljartclub altijd al de afspraak gemaakt om het café niet verloren te laten gaan", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Als we het nu niet doen, dan gebeurt het nooit dachten we."

Leefbaar houden

Ze staken de koppen bij elkaar en binnen een week meldden zich veertien vrijwilligers die wilden investeren. "Het leuke is dat niemand vroeg: wat levert het op", zegt Peter. "Het gaat erom dat het café open blijft. Het is echt van belang voor het leefbaar houden van het dorp."

Peter Manshanden in dorpscafé 't Ankertje Peter Manshanden in dorpscafé 't Ankertje

De koper die van het café een woning wilde maken, vatte het sportief op en trok zich terug. "Dit is echt de beste oplossing", zegt Anja. De voormalig eigenaar omschrijft het als een win-winsituatie. "De club en het café blijven bestaan."

Inmiddels is het café officieel in handen van de stichting en wordt druk geklust door de vrijwilligers, maar ook door de nieuwe uitbaters Kim en Niels. "Het café ligt echt overhoop. We hopen op 1 juli open te gaan als eetcafé Sels." Dit is West-Fries voor het verlangen naar gezelligheid.

Altijd wat te beleven

Anja heeft mooie herinneringen aan het café. Lachend vertelt ze over een gast die in slaap was gevallen in de douche. "Met zijn billen op het afvoerputje, waardoor er lekkage ontstond." Of die keer dat een kip een ei had gelegd, zomaar op het bed van een gast. "Er is altijd wel wat te beleven met een dorpscafé."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen weer open: gaan de prijzen omhoog?

Ze neemt er nu afstand van. "Het is tijd voor een volgend hoofdstuk, voor mij en voor het café." Ze heeft een nieuw project: een pand in Friesland. "Maar ik kom zeker nog eens een biertje drinken als de nieuwe eigenaren klaar zijn met verbouwen."

'We gaan dit soort initiatieven vaker zien'

Volgens hoogleraar Filantropische Studies Theo Schuyt is het de toekomst: dorpsgenoten die het dorpscafé onderhouden. "De betrokkenheid is er."

Vroeger had iedereen een aandeel in het dorpshuis, zegt Schuyt. "Niet voor de winst, maar voor het dorp. Als het leefklimaat slecht wordt in het dorp omdat die lokale voorzieningen verdwijnen, dan ontstaat er actie. Het is een natuurlijke reactie van de dorpelingen." En nu hebben we de middelen om het snel te regelen, zegt Schuyt. "We hebben nu snelle contacten en internet. Veerkracht van lokale betrokkenheid in een nieuw jasje, noem ik het. We zullen het vaker gaan zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore