Te druk

Noodbevel in Utrecht na ontbinden pro-Palestijnse demonstratie

14 mei 2021 18:25 Aangepast: 14 mei 2021 21:57
Beeld © ANP

De gemeente Utrecht heeft een pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein ontbonden, omdat het er te druk was geworden. Kort daarvoor had de gemeente iedereen al opgeroepen niet meer naar het plein te komen, omdat er anders geen afstand meer kon worden gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Laatste nieuws:

Meer dan honderd aanhoudingen in Utrecht na ontbinden demonstratie

Inmiddels heeft de gemeente een noodbevel afgekondigd voor een groot deel van het centrum. Dat betekent dat politie mensen kan verplichten het centrum te verlaten.

500 mensen

Op het Jaarbeursplein is door de coronamaatregelen ruimte voor maximaal 500 mensen, stelt de gemeente. 

De demonstratie was begonnen om 17:00 uur. Iets voor zessen werd het te druk en droeg de aanwezige politie iedereen op te vertrekken.  

Dat gebeurde niet direct. De Mobiele Eenheid veegde vervolgens  plein schoon. Volgens RTV Utrecht gebeurde dat zonder noemenswaardige incidenten.

Geweld opgelaaid

De demonstratie met de naam 'Free Palestina' is naar aanleiding van de escalatie van het Palestijns-Israëlisch conflict. Daar is het geweld deze week enorm opgelaaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore