Ga naar de inhoud
Reisadviezen versoepeld

Naar deze landen mogen we vanaf nu weer op vakantie

Beeld © ANP

Op vakantie gaan kan vanaf nu weer wat makkelijker. Nederland heeft het reisadvies voor een beperkt aantal landen en gebieden versoepeld: van oranje naar geel of groen. Dat betekent dat de overheid reizen naar die landen niet langer streng afraadt en dat vakantiegangers geen gedoe hoeven te verwachten met hun verzekering.

Tot nu toe gold voor heel de wereld een oranje (of rood) reisadvies, wat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert er alleen voor noodzakelijke reizen heen te gaan.

Alert blijven

Vanaf nu beoordeelt Nederland weer alle landen afzonderlijk. Landen met relatief weinig besmettingen en waar – niet onbelangrijk – Nederlanders welkom zijn, krijgen vanaf nu het stempel geel of groen. Iedereen mag er weer heen reizen, maar moet wel alert blijven op veiligheidsrisico's. Zo zijn in alle landen nog steeds coronamaatregelen van kracht. 

Voor de volgende landen is het reisadvies versoepeld: 

  • Finland
  • Ierland
  • Malta
  • Portugal (inclusief de Azoren en Madeira)
  • De Noord-Egeïsche eilanden, Zuid-Egeïsche eilanden, Ionische eilanden,
  • De Balearen en Canarische eilanden
  • Aruba, Curaçao en Sint Maarten
  • Saba en Sint Eustatius 
  • Rwanda 
  • Thailand

Bron: wijsopreis.nl

Reisorganisaties verwachten vanaf vandaag een enorme toevloed aan vakantieboekingen. Al vanaf begin deze week stijgt het aantal boekingen voor een vakantie fors bij reisorganisatie TUI. "Veel mensen durfden naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag weer te boeken", zegt een woordvoerder.

"Voor de zomer, maar ook al wel voor mei en juni. Ik verwacht nu dat mensen ook veel gaan boeken voor een vakantie op korte termijn, dus vóór het hoogseizoen."

'Cijfers gestaag naar beneden'

Het risico blijft bestaan dat landen die nu als veilig worden gezien, alsnog in de gevarenzone komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken acht dat deze zomer echter niet waarschijnlijk, zeker niet voor vakantiebestemmingen in Europa. 

We
Lees ook:
We durven weer op vakantie: aantal boekingen neemt sinds maandag sterk toe

"De trend is overal dat de cijfers gestaag naar beneden gaan door de vaccinatiecampagnes", zegt Dirk-Jan Nieuwenhuis van het ministerie. "Het is niet zo waarschijnlijk dat de cijfers gaan fluctueren, maar we geven geen garanties." Het ministerie adviseert iedereen om voor het boeken en voor vertrek het reisadvies te checken.

Wie op vakantie gaat naar een land met een oranje of rood reisadvies, loopt het risico niet verzekerd te zijn. Ook kan een advies veranderen tijdens de vakantie, waardoor iemand bij terugkeer alsnog in quarantaine moet gaan. 

Werkgevers staan niet trappelen om jouw reisplannen

02:51
Werkgevers zijn ook niet dolenthousiast over de reisplannen van hun werknemers. Want als die onverhoopt tóch in quarantaine moeten, draaien werkgevers op voor de kosten.

De grens om een land veilig te verklaren, ligt bij een 150 besmettingen per 100.000 inwoners per 14 dagen. Ter vergelijking: dat zijn er in Nederland momenteel nog zo'n 500. Ook wordt gekeken naar andere omstandigheden die het advies negatief kunnen beïnvloeden, zoals het risico van gevaarlijke coronavarianten.