Laatste geridderde uit WO2

Oudste drager van Militaire Willems-Orde (104) overleden

14 mei 2021 16:53 Aangepast: 14 mei 2021 17:13
Kenneth George Mayhew, ridder van de Militaire Willems-Orde Beeld © ANP / Piroschka van de Wouw

Kenneth George Mayhew, de oudste drager van de Militaire Willems-Orde, is overleden op 104-jarige leeftijd. De Engelse Mayhew kreeg de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding voor zijn heldhaftig optreden tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Nu hij is overleden, zijn er geen geridderde helden uit de Tweede Wereldoorlog meer in leven.

Dit meldt het ministerie van Defensie. Mayhew was commandant van een compagnie met 13 pantserrupsvoertuigen tijdens de invasie op de Franse kust op 6 juni 1944 (D-Day). Zijn eenheid landde op Sword Beach, bij de kust van Normandië, en nam een complex van twaalf bunkers met 150 militairen in.

Hierna bevrijdde hij Colleville-sur-Orne en het plaatsje Flers. Vervolgens rukte de compagnie via België op naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trappenhuis vol kranten uit Tweede Wereldoorlog: 'Stukje geschiedenis'

"Daar moesten we aansluiting zien te vinden met de troepen die waren geland bij Arnhem", zei Mayhew een paar jaar geleden in een interview in de Defensiekrant. Dat lukte niet, maar het bataljon vierde wel successen op de grens van Limburg en Gelderland. 

Zijn compagnie was betrokken bij de bevrijding van Weert (22 september 1944), Venray en Overloon (16-19 september 1944).

Dapperheidsonderscheiding

Mayhew verdiende de Militaire Willems-Orde, ook wel de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding genoemd, voor zijn heldhaftig optreden in die periode. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militaire Willems-Orde geveild voor ruim 21.000 euro

In 1946 werd de reserve-majoor ontboden op de Nederlandse ambassade in Londen. Mayhew was nog herstellende van een verwonding en kreeg daarom de Militaire Willems-Orde en de bijbehorende oorkonde in het ziekenhuis per post opgestuurd. "Je stond er verder niet bij stil, maar ik vond het destijds wel een geweldige eer."

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. De orde bestaat uit vier graden: ridder grootkruis, commandeur, officier en ridder. Volgens de wet is het ereteken bedoeld voor mensen die zich hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw. Dat hoeven geen oorlogsomstandigheden te zijn geweest.

Er zijn nog drie ridders Militaire Willems-Orde in leven. Majoor Marco Kroon (2009), luitenant-kolonel Gijs Tuinman (2014) en reserve-majoor Roy de Ruiter (2018). Zij kregen de onderscheiding voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan. De Ruiter als Apachevlieger, Kroon en Tuinman voor hun aandeel op de grond.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore