Ga naar de inhoud
Plannen renovatie Binnenhof

Binnenhof krijgt waarschijnlijk een gracht als beveiliging

De gracht wordt een uitloper van de Hofvijver, links in beeld Beeld © Google Earth / Gemeente Den Haag

Langs het Binnenhof in Den Haag wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Dat blijkt uit plannen van de gemeente Den Haag voor de renovatie van het Binnenhof. De gracht helpt onder andere om het Binnenhof, waar de Eerste en Tweede Kamer zitten, beter te beveiligen.

De gracht in het plan van de gemeente wordt een uitloper van de Hofvijfer, en loopt naar de Hofplaats over een lengte van zo'n 90 meter. "Die gracht was er vroeger ook al", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Die is dicht geweest, en gaat nu weer open."

Eén van de redenen om de gracht te graven, is om meer werkplekken te kunnen bouwen in de kelder van het gebouw. "Daar komen kantoren en vergaderzalen, dus er is daglicht nodig", legt de woordvoerder uit. "Door de gracht weer te openen, kan er licht in die kelder komen." Op de plek van de gracht zit nu een stoep en een taxistandplaats.

Betere beveiliging

Bijkomend voordeel van de gracht: de beveiliging van het Binnenhof wordt er beter van. "Momenteel staan er allemaal stalen paaltjes om te voorkomen dat iemand tegen het gebouw aan kan rijden", zegt de woordvoerder. "Die paaltjes zijn straks niet meer nodig: als je dan probeert tegen het gebouw te rijden, val je in de gracht."

Beveiliging
Lees ook:
Beveiliging Tweede Kamer onder loep na bestorming Capitool

De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

Klanten van de geliefde haringkar naast de Hofvijver hoeven zich geen zorgen te maken, zegt de woordvoerder. "Die kraam hoeft zeker niet weg, hij hoeft hoogstens een paar meter te verplaatsen."

Verbouwing Binnenhof

De komende jaren wordt het hele Binnenhof grondig verbouwd. Die renovatie is hard nodig, omdat de gebouwen flink verouderd zijn. Over de verbouwing is veel gesteggeld. Eerder werd de hele renovatie al uitgesteld.

Renovatie
Lees terug:
Renovatie Binnenhof definitief met een jaar uitgesteld

De Tweede Kamer zal tijdens de verbouwing in een ander gebouw vergaderen, en ook de Eerste Kamer en het ministerie van Mark Rutte krijgen tijdelijk onderdak op een andere plek. 

Bij de verbouwing krijgt de Tweede Kamer ook een nieuwe bezoekersingang aan de Hofplaats. Deze ingang moet een 'stedelijke ruimte van allure' worden, zegt de gemeente.