Niet met blote oog waarneembaar

Heel even was het noorderlicht in Nederland: 'Komende jaren ga je dat vaker zien'

13 mei 2021 14:11 Aangepast: 13 mei 2021 14:58
Met een camera was het noorderlicht zichtbaar. Beeld © Sytse Schoustra / Buienradar

Wie gisteravond met een goede camera in het noorden van Nederland was, had geluk. Daar was (heel zwak) het noorderlicht te bewonderen. "En dat gaat de komende jaren vaker voorkomen", zegt Philippe Schambergen, meteoroloog bij Buienradar.

Het was er eventjes, gisteren, in Groningen en boven de Waddeneilanden: het noorderlicht, waar vakantiegangers vaak voor naar Lapland of IJsland gaan. Op Twitter plaatsten een paar enthousiaste noorderlichtspotters de foto's van de paarse gloed. 

"Je had wel een camera nodig", zegt meteoroloog Philippe Schambergen. "En je moet een lange sluitertijd gebruiken. Het was nauwelijks met het blote oog te zien."  

Soort uitbarsting

Noorderlicht ontstaat door een soort uitbarsting van de zon, waarbij uit het binnenste van die grote hete gasbol een grote lading elektromagnetische deeltjes ontsnapt. "We moeten maar net geluk hebben dat die deeltjes dan richting de aarde vliegen, want de zon is heel groot, en wij als aardbol zweven er rond. Grote kans dat die deeltjes langs ons schieten, en dan zie je niets."

Ook Jacoba de Graaf stuurde een foto van het noorderlicht naar Buienradar. Ook Jacoba de Graaf stuurde een foto van het noorderlicht naar Buienradar.

Gisteren was dat dus niet het geval: de deeltjes schoten onze atmosfeer in. Hoe meer deeltjes, hoe heviger die zogenoemde 'geomagnetische storm', hoe beter het poollicht te zien is en hoe makkelijker het met het blote oog te zien is. "Het is ook afhankelijk van hoe actief de zon is. Dat gaat in cycli: 5,5 jaar lang wordt de zon steeds actiever, tot het hoogtepunt, daarna zwakt de zon weer 5,5 jaar in activiteit af. Vanaf het dieptepunt begint de cyclus vervolgens weer opnieuw."

Vrij bijzonder

Dat het licht gisteren niet zo goed zichtbaar was, komt omdat de geomagnetische storm niet zo sterk was.

Daarnaast zit de zon op dit moment op zijn dieptepunt qua activiteit: "Daarom is het vrij bijzonder dat het poollicht nu onze aarde wist te bereiken." Het poollicht zal de komende jaren, als de zon weer actiever wordt, wel weer vaker en beter in Nederland te bewonderen zijn. Het moet dan niet te licht zijn, en er moet niet te veel lichtvervuiling zijn.

Bovendien is noorderlicht het beste in het noorden te zien. De Waddeneilanden dus, Friesland, Groningen. "Sommige mensen in Nederland zullen er dus de komende jaren een keertje voor moeten rijden."

Op Terschelling was niet alleen het noorderlicht te zien, maar ook zeevonk. Op Terschelling was niet alleen het noorderlicht te zien, maar ook zeevonk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore