Scheuring Forum

Van Haga over FvD-breuk: 'Baudet wil taboes doorbreken, vinden we soms te pijnlijk'

13 mei 2021 11:16 Aangepast: 13 mei 2021 17:16
Kamervoorzitter Vera Bergkamp, Thierry Baudet en Wybren van Haga. Beeld © ANP

Kamerlid Wybren van Haga betreurt de breuk in Forum voor Democratie (FvD). "Er is sprake van grote bewondering wederzijds", zegt hij tegen RTL Nieuws, nadat bekend was geworden dat hij en nog twee andere Kamerleden vertrekken. "Maar we hebben een verschil van inzicht hoe we politiek moeten bedrijven."

Van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim gaan als zelfstandige fractie door. "Thierry Baudet wil taboes doorbreken", zegt Van Haga. "Dat vinden wij soms te pijnlijk."

Poster 

Van Haga doelt hiermee op de poster die Forum voor Democratie uitbracht in het kader van Bevrijdingsdag. Op die poster stond het jaartal 1945 en het jaartal 2020. Naast 2020 stond een kruis, waarmee werd gesuggereerd dat Nederland vorig jaar de vrijheid is verloren. "Wij vonden dat te pijnlijk en onnodig. Wij vinden Bevrijdingsdag het domein van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Baudet is het daar niet mee eens en vindt dat iedereen die dag mag claimen."

Het resultaat van de poster was volgens Van Haga dat niemand het meer had over de vraag of je nu wel een coronapaspoort moet invoeren en mondkapjes moet dragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Breuk in Forum voor Democratie: drie Kamerleden vertrekken en beginnen eigen fractie

Volgens Van Haga betekent de afsplitsing dat er nu twee partijen naast elkaar opereren die het op veel fronten met elkaar eens zullen zijn en afwijkend denken over de vraag hoe je met taboes omgaat.

Vertrouwensbreuk

Politiek verslaggever Floor Bremer zag kortgeleden al dat er onenigheid was binnen Forum voor Democratie. Ook zij verwijst naar de poster van Forum over 5 mei." Op die poster, die via sociale media werd verspreid, maakte FvD van 5 mei een gelegenheid om '75 jaar vrijheid te herdenken', en dus niet het vieren van de bevrijding."

Bekijk ook: 'Ik heb coronagriep of andere griep gehad'

In de Kamer zei Baudet 'coronagriep of een andere griep' te hebben gehad.

"Daarna waren er geruchten over een wijnproeverij bij de Forum-fractie en dat medewerkers daar besmet waren geraakt met corona", vervolgt Bremer. "Gisteren zei Thierry Baudet in de gang van de Tweede Kamer dat hij mogelijk corona heeft gehad. Hij lag een paar dagen met griepverschijnselen op bed, maar hij heeft zich niet laten testen."

Verschil van opvatting

Simone Kerseboom, Tweede Kamerlid voor Forum, verwijst op Twitter naar de reactie van de FvD-fractie in de Eerste Kamer op de afsplitsing. Fractievoorzitter Paul Frentrop zegt begrip te hebben voor de stap van de drie, maar die niet te zullen navolgen. "Wij blijven bij Forum."

Kerseboom laat weten dat haar partij ruimte biedt aan 'verschil van opvatting'. "Dat is altijd zo geweest en dat is ook met Van Haga, Ephraim en Smolders besproken. Des te lastiger is het voor ons te begrijpen dat ze toch koste wat kost wilden afsplitsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Haga biedt excuses aan voor schouderklopje Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore