Bij de supermarkt

Nederlandse toerist Jasmine (26) kreeg vaccin in de VS, ze was er toch

13 mei 2021 09:59 Aangepast: 13 mei 2021 20:52
Jasmine en haar vriend. Beeld © Eigen foto

Jasmine is 26 jaar oud en al gevaccineerd. Ze valt niet in een risicogroep, werkt niet in de zorg en ze heeft ook niet voorgedrongen. Nee, haar vaccinatie was een bonus van haar vakantie in de VS.

Jasmine is met haar vriend en 8 maanden oude dochtertje op vakantie in Los Angeles. En daar is het bepaald niet moeilijk om aan een prik te komen: de vaccinatiestrategie daar is momenteel het best samen te vatten als: gewoon iedereen prikken.

Maar nee, ze vertrok zeker niet naar de VS alleen maar om die prik te krijgen. "We reizen gewoon heel graag en houden erg van de VS en we zochten naar manieren hoe dat kon. Vanuit Europa mag je de VS niet in, maar wel als je eerst 14 dagen naar Mexico gaat. Dat land staat als een van de weinige nog behoorlijk open voor toeristen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden mensen proberen wekelijks voor te dringen bij vaccinatie

Ze had al gelezen dat het helemaal niet moeilijk is om aan een vaccinatie te komen in de VS, ook niet voor toeristen. Vanuit Mexico boekte ze een afspraak bij Ralphs, een supermarkt in Los Angeles met een kleine apotheek in de winkel. Om 10.15 uur landden ze in LA, nog voor 17.00 uur waren ze allebei gevaccineerd. 

'Alleen een paspoort nodig'

"Je hebt alleen een paspoort nodig, dat is alles. Dat je uit het buitenland komt is geen probleem. We hebben gewoon verteld dat we uit Nederland kwamen en op vakantie waren."

En ook al had ze erover gelezen, de laagdrempeligheid verraste haar enorm. In de supermarkt waar ze de prikafspraak had gemaakt, waren zij en haar vriend de enige. Ze had ook gewoon zonder afspraak binnen mogen lopen, werd verteld. Het krijgen van een prik, was net zo makkelijk als het halen van een kop koffie.

Bij de verplichte 15 minuten wachttijd na afloop, om te zien of ze ze niet heel acuut reageerde op de prik, mocht ze gewoon de winkel in of naar de koffiecorner. "En in de supermarkt kwam de apotheker nog even checken of het goed ging." 

Het bewijs van haar vaccinatie. Het bewijs van haar vaccinatie.

Ze kregen een papieren vaccinatiebewijs mee, waarop de naam van het Johnson en Johnson-vaccin (Janssen-vaccin) op prijkt, ze mochten kiezen. "Slechts één prik is wel zo handig. Anders moesten we nog langer hier blijven."

Makkelijker reizen

Opgelucht dat de prik in de arm zit, is ze wel. Niet dat ze doodsbang waren voor het virus, maar Jasmine en haar vriend reizen graag. En ze zijn bang dat deze zomer in Europa nog gepaard zal gaan met beperkingen als verplichte tests en quarantaines. Daar hopen ze nu vanaf te zijn. Bijna dan, want voordat ze terug naar Nederland mogen vliegen, moeten ze eerst nog twee testen doen én in Nederland in quarantaine. Gevaccineerd of niet.

Sowieso is het reizen met een 'coronapaspoort' momenteel nog voer voor debat. 

Erik Mouthaan: 'De druk is hier al van de ketel'

"Dat je als buitenlander zo makkelijk een vaccin krijgt hier, verbaasde mij ook wel", vertelt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Maar de druk is hier van de ketel. Iedereen die wil, kan hier al gevaccineerd zijn. En er zijn meer dan genoeg vaccins hier."

Bijna de helft van de volwassen Amerikanen is volledig gevaccineerd. 

En daarbij is het ook gewoon in het eigenbelang van de VS om ook toeristen te vaccineren. "De gedachte is gewoon dat het het best is, als iedereen die zich in de VS bevindt, ook gevaccineerd is. Dus ook toeristen. Vergeet niet: Amerika is niet meer in lockdown. De grenzen zijn weer open en toeristen zijn weer welkom, zolang ze maar niet uit een risicogebied komen als Nederland. Dan kunnen de toeristen maar beter ook gevaccineerd zijn, is hier de gedachte."

De vakantie bevalt verder prima trouwens. Mexico was ook hartstikke mooi en in LA is het - met zijn hoge vaccinatiegraad en lage besmettingscijfers - ook al lang weer goed vakantie vieren. "Je kunt gewoon winkelen, naar het strand gaan en restaurants zijn open. Wel blijft het opvallend hoe goed iedereen zich hier nog steeds aan alle coronaregels houdt. Dat is echt wel anders in Nederland."

Meningen verdeeld: wel of geen vaccinatiepaspoort?

Begin juni moet het vaccinatiepaspoort er zijn volgens demissionair minister Hugo de Jonge

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore