Vrij zwemmen mag nog niet

Zorgen om zwemveiligheid kinderen: 'Ga samen baantjes trekken'

12 mei 2021 20:22
Beeld © ANP

In een binnenbad baantjes trekken mag vanaf volgende week weer wel, maar recreatief zwemmen nog niet. De zwembranche maakt zich daarom ernstig zorgen over de zwemveiligheid van kinderen met zwemdiploma.

Juist dat recreatief zwemmen, ook wel vrij zwemmen genoemd, is zo belangrijk voor kinderen. Met alleen een zwemdiploma zijn kinderen er nog niet, legt Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid uit. 

Want ook na het behalen van dat diploma is het belangrijk dat kinderen hun vaardigheden blijven oefenen. De raad adviseert ouders daarom vooral te blijven zwemmen met hun kinderen. "Zo verleren kinderen het minder snel."

Meer kans op verdrinkingen

Met de zomervakantie in zicht maakt de zwembranche zich extra zorgen. De zwemlessen mochten eerder al wel weer van start gaan. Maar kinderen met zwemdiploma hebben inmiddels vaak al maanden of langer niet gezwommen. "Dat is niet goed voor de zwemveiligheid van kinderen."

Er bestaat dan een kans dat kinderen en/of hun ouders de zwemvaardigheden overschatten, wat kan leiden tot ongelukken of verdrinkingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Zwemveiligheid loopt gevaar

Wachtlijsten voor zwemles lopen flink op, zorgen om veiligheid kinderen

Directeur Ton Bothoff van zwembad Merwestein in Nieuwegein merkt dat na de persconferentie van dinsdagavond veel mensen denken dat het recreatief zwemmen al wel weer mogelijk is. "We krijgen veel telefoontjes van mensen die kaartjes willen bestellen." 

De enige nieuwe mogelijkheid vanaf volgende week is het baantjes trekken in een binnenbad. "Daar mogen kinderen natuurlijk ook aan meedoen, maar je kunt niet vrij zwemmen. Er mag ook nog geen gebruik worden gemaakt van de glijbaan of andere spelmaterialen." 

Controle van de badmeester

Van een tiental ouders kreeg Bothoff al de vraag of hun kind met zwemdiploma nog steeds goed genoeg kan zwemmen. "We hebben al een aantal van die check-ups ingepland staan." 

Een zorg van ouders die Bothoff ook deelt. "Elke vorm dan ook waarin kinderen weer even met zwemmen bezig kunnen zijn, is zeer welkom en heel belangrijk voor hun veiligheid." Hij hoopt dat er snel meer mogelijkheden voor zwembaden zullen komen. 

'Ga baantjes trekken'

Tot die tijd geeft de raad daarom aan ouders het dringende advies: ga met je kind baantjes trekken. "Ga dan nu alsjeblieft samen baantjes zwemmen om aan je zwemconditie te werken. Ouders onderschatten vaak echt hoe belangrijk dat zwemmen is", zegt Van Tiggelen. 

Bekijk ook: Eindelijk weer naar zwemles

Lange tijd lagen de zwemlessen voor kinderen stil. Sommige kinderen hielden hun vaardigheden thuis op peil - op hun bed bijvoorbeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore