Ga naar de inhoud
Vlag in brand gestoken

Celstraffen voor vrouwen die RIVM-baas Jaap van Dissel bedreigden

Jaap van Dissel (archieffoto) Beeld © ANP

Twee vrouwen zijn veroordeeld tot celstraffen voor het het bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Een vrouw kreeg acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. De andere vrouw kreeg zes weken, waarvan vier voorwaardelijk.

Het gaat om de 53-jarige Dieuwke P. uit Terneuzen en de 56-jarige Geertruida T. uit Apeldoorn. De vrouwen worden naast bedreiging ook verdacht van opruiing. 

Via de berichtenapp Telegram plaatsten de twee foto's met teksten als 'Van Dissel is een MK ultra-sado pedo'.  

Huisadres gedeeld

In een groepsapp met ruim 200 leden van berichtendienst Telegram had P.  foto's en video's geplaatst van een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van Dissel een pedo is. Die vlag werd in brand gestoken. Dat filmpje zou ze zelf gemaakt hebben, in haar tuin.

Ook zou in die chatgroep het huisadres van Van Dissel gedeeld zijn.

Elitair pedonetwerk

Een van de twee vrouwen, Geertruida T., betuigde spijt in de rechtbank. "Ik had beter moeten nadenken", zei ze.

De ander deed dat niet. P. gelooft in de complottheorie dat er een satanistisch en elitair pedonetwerk bestaat, waar Van Dissel ook toe zou behoren. Ze noemde de directeur 'een gevaar' en neemt geen afstand van deze uitspraak. 

Op vragen van de rechter waarom ze in de chatgroep zat en waar ze al dan niet in gelooft wil ze geen antwoord geven.

'Niet bedreigend bedoeld' 

Volgens verslaggever Eelco Hiltermann zat de vrouw er vandaag 'vrij rustig' bij. "Maar ze komt ook erg onzeker over. Ze twijfelt vaak of ze wel of niet wil antwoorden op vragen van de rechter en zoekt dan overleg met haar advocaat. Ze lijkt vooral te willen benadrukken dat haar berichten over Van Dissel nooit bedreigend bedoeld zijn geweest." 

Tijdens de rechtszaak kwam ook Hans Brug, de directeur-generaal van het RIVM, aan het woord. Die vertelde dat 'het RIVM zijn uiterste best doet om professioneel om te gaan met alle bedreigingen'. "Maar sinds vorig jaar keerden de mensen zich niet meer tegen het RIVM, maar tegen een persoon: Jaap van Dissel." 

Politie
Lees ook:
Politie houdt drie personen aan voor opruiing via social media

Van Dissel wordt sindsdien beveiligd, vertelde Brug. Hij kan zich niet meer veilig bewegen. "Er zijn grenzen aan wat redelijkerwijs acceptabel is voor een rijksambtenaar, en voor een mens. Ook ons incasseringsvermogen kent een grens." 

Gevolgd

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Jaap van Dissel op 29 april aangifte gedaan. "Ik word al maanden bedreigd", stelde hij in een door Brug voorgelezen verklaring. "Ik zou kinderen hebben vermoord en verkracht. Dat is niet waar, en ik weet niet hoe ik me daartegen kan verdedigen." 

Van Dissel zou bij de politie hebben aangegeven dat hij weleens gevolgd werd. Daarop heeft zijn werkgever (het RIVM) hem verboden om nog met de fiets naar zijn werk te gaan. Sindsdien komt hij met de auto.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Van Dissel vindt het volgens het OM vreselijk dat ook zijn vrouw in de berichten wordt genoemd, en dat zijn huisadres is gepubliceerd. Er zouden ook mensen geweest zijn die zich bij zijn woning hebben gemeld.

Onderzoek loopt nog

Het politieonderzoek naar de Telegram-groep loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet het Openbaar Ministerie eerder al weten. De twee vrouwen zijn eind april opgepakt en zitten sinds die tijd in voorarrest.