Grote gevolgen

Zeker 175 gedupeerden door fouten UWV bij beoordeling arbeidsongeschiktheid

12 mei 2021 15:56 Aangepast: 12 mei 2021 16:05
Archieffoto UWV Beeld © ANP

Uitkeringsinstantie UWV heeft zeker 175 mensen gedupeerd door fouten in de beoordeling of ze arbeidsongeschikt waren. Mensen kwamen daardoor in 'moeilijke situaties', zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden.

Het gaat om mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering hadden omdat ze geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt waren. De groep raakte vervolgens om onduidelijke redenen buiten beeld, waardoor een lange periode van onzekerheid volgde over de definitieve beoordeling van hun arbeidsongeschiktheid.

Opnieuw gekeurd

In 2018 besloot het UWV dat deze groep van ongeveer 2100 mensen opnieuw moest worden gekeurd. Maar dat gebeurde door verplegend personeel en niet door artsen, zoals vereist is. Bij die keuring werd gestuurd op het duurzaam en volledig arbeidsongeschikt verklaren van de gekeurden.

Over die werkwijze ontstond ophef, waarna ze weer opnieuw moesten worden gekeurd. Dat gebeurde wel volgens de regels, en daarbij raakte zo'n 30 procent van deze mensen de uitkering alsnog kwijt, helemaal of voor een deel.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Dat had voor hen grote gevolgen. Op aandringen van de Centrale Cliëntenraad opende de uitkeringsinstantie daarom eind vorig jaar een meldpunt. Daarbij meldden zich 175 mensen bij wie deze fouten waren gemaakt.

'Geschrokken van de verhalen'

"We zijn echt geschrokken van de verhalen die we te horen krijgen", zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden daarover. "De impact op de levens van deze mensen is groot. Ze zijn vaak in moeilijke situaties beland. Emotioneel, sociaal en financieel. Dat heeft ons diep geraakt."

Een speciaal team moet nu per slachtoffer kijken naar een passende oplossing. Volgens het UWV kan het gaan om financiële ondersteuning en herstel van uitkering, maar ook om andere vormen van hulp. Er wordt niet uitgesloten dat nog meer gedupeerden zich melden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV: 'Weer toename uitkeringen arbeidsongeschiktheid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore