Corona-update, stel je vraag

Wat verandert er door de quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland?

12 mei 2021 18:51 Aangepast: 18 mei 2021 18:39

Als eind deze maand ook de Eerste Kamer instemt met de quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland, zal die waarschijnlijk snel ingaan. Maar wat gaat er eigenlijk veranderen?

Door de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland hoopt het kabinet te voorkomen dat nieuwe virusgevallen uit het buitenland worden geïmporteerd.

'Zeerhoogrisicolanden'

Die quarantaineplicht gaat gelden voor alle 'zeerhoogrisicolanden'. Dat zijn landen waar per 14 dagen meer dan 500 coronagevallen per 100.000 inwoners zijn. Ook kan de plicht gaan gelden voor landen waar een zogenoemde 'zorgelijke variant' van het coronavirus is gesignaleerd of voor landen waar de registratie van het aantal gevallen waarschijnlijk zeer onder de maat is.

Het RIVM en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid bepalen welke landen tot ‘zeerhoogrisicoland’ bestempeld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze landen versloegen corona, maar vaccineren nu traag (en niet zonder risico)

Op dit moment gelden vliegverboden voor landen waar zeer besmettelijke varianten voorkomen van het coronavirus. Voor de volgende landen geldt tot in elk geval 15 mei een vliegverbod: India, Zuid-Afrika, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Negatieve testuitslag

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de vliegverboden die nu voor die landen gelden, kunnen worden ingetrokken. Reizigers uit die landen moeten straks verplicht in quarantaine. Dan vormen zij geen risico meer, is het idee.

Vóór het afreizen naar Nederland is het verplicht een negatieve testuitslag te laten zien. Reizigers uit een land met een hoog risico op een coronabesmetting moet bij aankomst in Nederland dan tien dagen in quarantaine. Reizigers kunnen zich op dag vijf na aankomst hier laten testen via de GGD. Als die test negatief is, mag de reiziger uit quarantaine.

Hoge boete

Na het ingaan van de nieuwe wet kan worden gecontroleerd op het naleven van de quarantaineplicht. Die controles lopen via een belteam, die boa's kunnen sturen om te controleren of iemand zich nog aan de quarantaine houdt.

Overtreding van de quarantaineplicht zal zwaar worden bestraft. Overtreders krijgen een boete van 435 euro en een aantekening op het strafblad. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde de boete 'vrij hoog' en 'afschrikwekkend'.

Uitzonderingen

Wel zijn er uitzonderingen voor de verplichte thuisquarantaine voor reizigers. Het gaat om de volgende groepen:

  • Mensen die over de grens werken, studeren of naar school gaan
  • Mensen die de grens over moeten die werken in het goederenvervoer of personentransport
  • Mensen met een geliefde, echtgenoot, kind of ouder in België of Duitsland
  • Mensen uit een veilig land binnen de EU met een laag corona-risico
  • Mensen uit een veilig land buiten de EU met een laag corona-risico
  • Mensen die op bezoek willen bij iemand die op sterven ligt, of als een naaste bijna gaat bevallen
  • Burgemeesters kunnen uitzonderingen maken bij onvoorziene omstandigheden.

Daarnaast wordt in de wet opgenomen dat het mogelijk is dat mensen die volledig gevaccineerd zijn, van de testplicht en de quarantaineplicht kunnen worden uitgezonderd.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet. De Eerste Kamer spreekt 25 mei over de verplichte quarantaineplicht voor reizigers. Als die ook instemt, zoals de verwachting is, zal de wet waarschijnlijk vrij snel daarna worden ingevoerd.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore