Ga naar de inhoud
Spanje populair

We durven weer op vakantie: aantal boekingen neemt sinds maandag sterk toe

Een strand op Mallorca (archieffoto) Beeld © ANP

Nederlanders durven een vakantie in het buitenland weer aan, blijkt uit een rondgang langs negen reisaanbieders. Sinds deze week zit er een stijgende lijn in het aantal boekingen.

Tijdens de persconferentie gisteravond werd bekendgemaakt dat reizen naar het buitenland vanaf 15 mei weer zijn toegestaan als het besmettingsniveau het toelaat. En dat merken reisorganisaties.

"Er is echt sprake van een forse toename: we krijgen ongeveer drie keer zoveel boekingen binnen als in de periode hiervoor", zegt een woordvoerder van Transavia. "Niet alleen voor de zomer, maar ook al last minutes vanaf 15 mei. Nederlanders krijgen weer vertrouwen en willen op vakantie."

Sinds afgelopen weekend

Bij Sunweb begon de interesse afgelopen weekend al. "Maandag hadden we al 25 procent meer boekingen dan in mei vorig jaar. En toen de persconferentie nog bezig was, merkten we dat het aantal mensen op de website verdubbelde. Sindsdien is het aantal boekingen met 50 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor", zegt een woordvoerder. 

Reizen
Lees ook:
Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

Ook bij Corendon stromen de boekingen binnen. "We zien een vervijfvoudiging ten opzichte van de vorige weken en dat begon eigenlijk maandag al", zegt een woordvoerder. Bestemmingen waarvoor je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine hoeft, zijn populair, zoals de Spaanse Balearen en de Griekse eilanden Rhodos, Lesbos en Kos.

Belvilla zag het aantal zoekopdrachten naar vakantiehuizen in Spanje met 44 procent stijgen ten opzichte van de week ervoor. Bij vakantiehuizen in Italië ging het om 41 procent. Exacte aantallen willen de reisorganisaties vanuit concurrentieoverwegingen niet noemen. 

'Geen explosie'

Bij de ANWB zagen ze gisteravond een piek in het gebruik van de online Reiswijzer, waar alle maatregelen per land staan uitgelegd. Maar die interesse vertaalt zich nog niet direct in een enorme stortvloed aan boekingen, laat een woordvoerder weten.

Ook Natuurhuisje.nl ziet meer belangstelling. "Maar het is geen explosie. We denken dat dat komt doordat wij relatief weinig woningen aanbieden in de gebieden die naar verwachting zullen opengaan, zoals de Griekse eilanden en de Balearen."

Prijsstijgingen

Corendon verwacht dat de stijgende vraag wellicht ook kan leiden tot krapte. "Er is internationaal gezien veel concurrentie wat hotelbedden betreft, omdat de Duitsers en Engelsen al een tijdje volop aan het boeken zijn. Voor mei en juni voorzien we niet zoveel problemen, maar als iedereen massaal voor de zomer gaat boeken, kan het zijn dat de prijzen stijgen."

Bekijk ook: Een vliegvakantie in coronatijd: hoe (on)veilig is dat?

03:09
In vliegtuigen zit je vaak hutjemutje op elkaar als je op vakantie gaat. Hoe veilig is dat eigenlijk?
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.