'Niet verwijtbaar onvoorzichtig'

Man die kleuter doodreed met grasmaaier vrijgesproken

12 mei 2021 15:02
(Archieffoto) Beeld © iStock

De man die in 2018 een kleuter in Kampen doodreed met een grasmaaier, is door de rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechtbank was de man niet 'verwijtbaar onvoorzichtig' en was er echt sprake van een ongeluk. Ook de moeder van de 6-jarige Fleur vindt dat de man niets te verwijten valt, al had het ongeluk volgens haar wel voorkomen kunnen worden.

Daniël V. was stagiair toen hij in september 2018 in opdracht van gemeente een grasveld in de buurt van een basisschool moest maaien. Terwijl hij daarmee bezig was, kwamen drie schoolklassen het veld op om pauze te houden.

Claxon en handgebaren

V. claxonneerde als de kinderen te dichtbij kwamen en maande ze met handgebaren om van het veld af te gaan, maar toen hij dacht dat alle kinderen weg waren, reed hij achteruit over de 6-jarige Fleur heen. Het meisje was waarschijnlijk uitgegleden toen ze van het veld af wilde gaan, iets wat V. niet had gezien. Toen hij haar alsnog zag, lukte het niet om op tijd te stoppen.

Nadat hij over zijn eerste paniekreactie heen was, belde V. 112 en probeerde hij het meisje te reanimeren. Fleur overleed vijf dagen later aan haar verwondingen.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 180 uur geëist tegen Daniël V., omdat hij niet genoeg zou hebben opgelet, maar volgens de rechtbank was er geen sprake van verwijtbare onvoorzichtigheid.

Geen regels

De rechtbank zegt dat het ongeluk met de kennis van nu waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden, maar destijds waren er geen geschreven of ongeschreven regels voor het maaien in de buurt van kinderen, zoals het tellen van de kinderen of afstappen. Hij had daar ook niets over geleerd tijdens zijn opleiding. Het was daarom niet redelijk om van een gemiddelde grasmaaierbestuurder te verwachten dat hij wist hoe hij met die situatie om moest gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen na dood Fleur (6) door grasmaaier: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

De moeder van Fleur zei eerder tijdens de rechtszaak al dat ze de man niets verweet. "Hij was zeker niet roekeloos", zei ze toen volgens RTV Oost. Wel legde ze verantwoordelijkheid bij de gemeente en de school. "De gemeente had de onervaren maaier niet naar die plek mogen sturen en de school had beter op moeten letten. Je kan van kinderen van drie tot zes jaar niet verwachten dat ze het gevaar zelf goed inschatten. Verwijten helpen echter niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore