Ga naar de inhoud
'Wacht alsjeblieft op je beurt'

Duizenden mensen proberen wekelijks voor te dringen bij vaccinatie

(Archieffoto) Beeld © ANP

Duizenden Nederlanders proberen een vaccinatie-afspraak in te plannen, nog voor ze aan de beurt zijn. De GGD belt wekelijks bijna 3000 onrechtmatige afspraken af. "Als je voordringt, neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Wacht alsjeblieft op je beurt."

Dat zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. Dagelijks plannen zo'n 85.000 mensen een afspraak in voor hun coronavaccinatie.

Maar ongeveer 0,5 procent van die afspraken wordt gemaakt door mensen die daarvoor nog niet in aanmerking zijn gekomen, meldt de GGD. Dat betekent dat er iedere week zo'n 2975 mensen proberen voor te dringen bij het maken van een vaccinatie-afspraak.

Controle

Hoewel het deze 'voordringers' dus soms lukt om via het afsprakensysteem een afspraak in te plannen, bijvoorbeeld door te liegen over hun geboortejaar, worden ze er in een later stadium toch uitgepikt.

"Aan het einde van de dag vindt er voor de leeftijdsdoelgroepen die online een afspraak hebben gemaakt een geautomatiseerde controle plaats op basis van de data die wij hebben ontvangen", vertelt een woordvoerder. "Mensen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie op basis van hun geboortejaar, worden hier automatisch uitgefilterd en vervolgens afgebeld."

Honderden telefoontjes

Volgens de GGD moeten er dagelijks honderden telefoontjes worden gepleegd om de te vroeg gemaakte afspraken af te bellen. Voor die taak staan dagelijks 300 medewerkers paraat.

Kan
Lees ook:
Kan ik, als ik gevaccineerd ben, nog ziek worden of anderen besmetten?

"Zij voeren deze gesprekken op de rustige momenten op de dag, de prioriteit ligt te allen tijde bij het maken van afspraken voor de bellers die al wel aan de beurt zijn." Naast een telefonische annulering krijgen de voordringers ook een annulering per sms. 

Controle op locatie

Mocht het toch gebeuren dat mensen die daar nog geen recht op hebben, toch een vaccinatie-afspraak hebben gemaakt voor hun beurt, worden ze er op de priklocatie alsnog uitgepikt. 

"Voor alle leeftijds- en doelgroepen geldt: op de vaccinatielocatie controleert een medewerker of een afspraak rechtmatig gemaakt is en of alle benodigde documenten aanwezig zijn. Zo niet, dan gaat de vaccinatie alsnog niet door."

Of het systeem helemaal waterdicht is, kon de woordvoerder niet zeggen. "Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het nog nooit iemand gelukt is om door het controlesysteem te glippen. Maar mensen die dit proberen, plegen fraude ten koste van een ander."

'Wacht alsjeblieft op je uitnodiging'

De GGD vraagt mensen dan ook om gewoon op hun beurt te wachten bij het maken van een prikafspraak. "We begrijpen heel goed dat veel mensen met smart op hun vaccinatie zitten te wachten, maar vragen iedereen om geduld te hebben", zegt een woordvoerder.

Huisartsen
Lees ook:
Huisartsen 'platgebeld' na start website tegen vaccinverspilling

"Het ministerie heeft nu eenmaal een vaccinatievolgorde bepaald die erop is gericht om de meest kwetsbaren en de zorgmedewerkers die voor hen zorgen het eerst te beschermen tegen het coronavirus. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht alsjeblieft op je uitnodiging."

Controle achteraf

Als er wekelijks duizenden mensen afgebeld moeten worden omdat zij voor hun beurt een prikafspraak hebben kunnen maken, waarom wordt het afsprakensysteem dan niet beter afgesteld, zodat het überhaupt niet mogelijk is om een afspraak te maken als je niet aan de beurt bent? 

"Er is in samenspraak met het RIVM en VWS bewust gekozen voor een proces en bijbehorend systeem dat laagdrempelig en gebruikersvriendelijk is ingericht, mede gelet op de snelheid waarmee gestart moest worden met de vaccinatiecampagne", zegt een woordvoerder van de GGD. "Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren en daar is dit systeem op ingericht. We hebben er gezamenlijk voor gekozen om het afsprakensysteem niet nodeloos dicht te timmeren, maar de controles achteraf uit te voeren."

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is waarom

04:58
Vrouwen en mannen blijken anders te reageren op vaccins. In deze video leggen we dat uit.