200 tot 240 euro

Bonus voor zorgmedewerkers wordt zoals verwacht maximaal 240 euro

12 mei 2021 06:25 Aangepast: 12 mei 2021 08:49
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De bonus aan alle medewerkers in de zorg wordt zoals verwacht 200 tot 240 euro. Dat schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. De oppositie in de Tweede Kamer wilde een bonus van 500 euro voor alle zorgmedewerkers, maar dat vond het kabinet te duur.

Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen.

De oppositie in de Tweede Kamer wilde voor álle zorgmedewerkers een bonus van 500 euro, maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die een meerderheid in de Kamer hebben, steunden dat voorstel niet. Volgens het kabinet was daar niet genoeg geld voor.

Daardoor komt nu de bonus uit op 200 tot 240 euro voor elke zorgmedewerker.

Inkomensgrens

Van Ark gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Wel is er een inkomensgrens. De bonus gaat naar medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dilemma Van Ark: wie krijgt zorgbonus, en van welke hoogte?

Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal ziet Van Ark niet zitten. "De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag", schrijft minister De Jonge mede namens Van Ark aan de Kamer.

Fysiotherapeuten en verloskundigen

Op uiterlijk 15 juni moet het loket opengaan waar de bonus kan worden aangevraagd. Fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar ook in aanmerking voor een zorgbonus. Zij kregen hem vorig jaar nog niet. Ook schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten kunnen weer een bonus krijgen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleegkundigen organiseren bruiloft voor ernstig zieke coronapatiënt

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore