Stap voor stap

Er is weer meer mogelijk: dit zijn de versoepelingen op een rij

11 mei 2021 21:34 Aangepast: 11 mei 2021 22:56
Beeld © ANP

Een persconferentie met eindelijk weer een beetje positief nieuws. Er wordt, als de daling van de ziekenhuiscijfers blijft doorzetten, op 19 mei versoepeld. Rutte sprak tijdens de persconferentie over een balanceeract, maar zei ook dat alles erop wijst dat we op weg zijn naar een mooie zomer. Dit zijn de versoepelingen op een rijtje.

Bij veel van de versoepelingen geldt een maximum van dertig personen in een ruimte en zijn reserveren en een gezondheidscheck verplicht. Kleine kanttekening bij deze versoepelingen: het kabinet kan nog op de pauzeknop drukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer'

Binnensportlocaties weer open en buiten sporten voor iedereen toegestaan

Sportscholen, zwembaden en andere plekken waar binnen kan worden gesport, gaan weer open. Wedstrijden en publiek zijn nog niet toegestaan en je zal je ook thuis moeten omkleden. De kleedkamers blijven namelijk nog even dicht, behalve in zwembaden.

De liefhebbers van groepslessen in sportscholen moeten nog even wachten. Deze zijn namelijk nog niet toegestaan. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen wel weer in groepsverband sporten.

Buiten sporten in groepsverband is weer voor iedereen toegestaan op 1,5 meter afstand, zonder publiek en met maximaal 30 personen.

Terrassen langer open

De terrassen gingen twee weken terug weer open met beperkte openingstijden. Iets waar veel horecaeigenaren niet blij mee waren. Zij kunnen misschien nu wel hun hart ophalen omdat ze straks weer zowel ontbijt als diner mogen serveren.

De verruimde openingstijden zijn van 06:00 tot 20:00 uur. Ook de terrassen bij sportlocaties mogen hun deuren weer openen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

Reizen naar landen met lage coronabesmettingscijfers weer mogelijk

Deze versoepeling gaat iets eerder in. Vanaf zaterdag 15 mei is het weer mogelijk om te reizen naar landen met lage coronabesmettingscijfers.

Het kabinet stopt vanaf dan met het afraden van reizen voor heel Europa en gaat terug naar het geven van reisadviezen per land. Het is nog niet bekend welke landen van code oranje verspringen naar groen of geel, zegt De Jonge:

Attractieparken en dergelijke gaan weer open

Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan weer open. Ook spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen vallen onder deze versoepeling.

Hier geldt wel: één persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven wel gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk zomers warm: 'Jammer dat we om 18.00 uur dicht moeten'

Veel buitenlocaties weer open

Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Ook hier geldt één persoon per 10 vierkante meter. Ook verhuurlocaties voor boten, kano's en fietsen mogen weer open.

Advies om alleen noodzakelijke reizen met het ov te maken vervalt

Het dringende advies om alleen noodzakelijke reizen te maken vervalt per 19 mei. Er wordt echter wel een nieuw advies gegeven vanuit het kabinet. Het nieuwe advies is om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen en drukte onderweg en op stations te vermijden.

Sekswerkers mogen weer aan de slag

Sekswerkers werden lang buiten alle versoepelingen gehouden, maar ook zij mogen weer hun deuren openen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore