Weekcijfers

RIVM: aantal ziekenhuisopnames daalt met 22 procent, ook weer minder besmettingen

11 mei 2021 15:39 Aangepast: 11 mei 2021 16:05
Medewerkers op de speciale corona-afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Beeld © ANP

Zowel het aantal nieuwe coronabesmettingen (-10 procent), ziekenhuisopnames (-22 procent) als het aantal coronapatiënten op de intensive cares (-22 procent) is de afgelopen week gedaald. Dat meldt het RIVM in de nieuwste weekcijfers.

Van 5 mei tot 11 mei zijn er 47.108 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat is een daling van 10 procent ten opzichte van de week ervoor. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar stijgt het aantal nieuwe besmettingen juist met 7 procent. 

Minder mensen getest

Wel meldt het RIVM dat 14 procent minder mensen zich hebben laten testen. Dat komt waarschijnlijk door de vakantie. 

Vorige week meldde het instituut dat ze meer dan 52.000 meldingen van positieve tests hadden gekregen, maar toen had het RIVM ook te maken met een storing. Dat komt neer op gemiddeld 7441 gevallen per dag. Het weekgemiddelde daalt dus al sinds vorige week:

  • Vorige week: 52.087 
  • 2 weken geleden: 55.097
  • 3 weken geleden: 53.981
  • 4 weken geleden: 51.240

Ook instroom in de ziekenhuizen is ten opzichte van vorige week met 22 procent gedaald. Deze week zijn er 1379 mensen opgenomen in de ziekenhuizen met corona. De sterkste daling is te zien in leeftijdsgroepen die al in aanmerking zijn gekomen voor vaccinatie. 

Vorige week werden er nog 1763 mensen met corona opgenomen.

'Een goed teken'

Belangrijk is het om te kijken naar de bezetting van de verpleegafdelingen en de intensive care in ziekenhuizen. Om de bezetting naar beneden te krijgen, zal de uitstroom (patiënten die beter worden of overlijden) hoger moeten zijn dan de instroom. 

De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met corona, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald. "Dit is een goed teken", zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gisteren.

Volgens Kuipers gaat de coronasituatie in de ziekenhuizen 'de goede kant op'. "We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen." De ruimte voor versoepelingen is wel nog altijd ‘beperkt’, voegt Kuipers eraan toe. Hij denkt dat het wel mogelijk zal zijn om volgende week een volgende stap te zetten, zoals het kabinet wil doen als de gunstige ontwikkelingen doorzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelingen maatregelen stap dichterbij: OMT-advies mogelijk tóch gehaald

Ook op de intensive cares daalde de nieuwe instroom met 22 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met negen naar 748, het laagste aantal sinds 5 april. Het is de zesde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic's daalt. Een week geleden lagen er nog 818 mensen met corona op de ic's.

'Nog geen robuuste daling'

Ook Aura Timen van het RIVM is positief over de daling. Maar volgens haar 'kunnen we nog niet spreken van een robuuste daling' en zitten we nog steeds in een kwetsbare positie.

Vorige week werd gemeld dat er op de verpleegafdelingen relatief minder 80-plussers worden behandeld. Het percentage patiënten van 30 tot 70 jaar groeide naar ruim 56 procent in maart en april.

Vanavond is er weer een persconferentie. Of de versoepelingen doorgaan is afhankelijk van de coronacijfers.

19:00 uur persconferentie - wat kunnen we verwachten?

Als de cijfers zich gunstig blijven ontwikkelen, dan zouden vanaf 18 mei de doorstroomlocaties in de buitenlucht (zoals bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken) onder voorwaarden weer open mogen en zouden de mogelijkheden om buiten te sporten worden verruimd. Ook accommodaties voor binnensport zouden onder voorwaarden weer open gaan en kunst- en cultuurbeoefening zou weer mogelijk worden.

Verder zouden doorstroomlocaties binnen, zoals musea en culturele instellingen weer beperkt toegankelijk worden voor mensen met een negatieve coronatest. En mogen de terrassen open tot 20.00 uur. Ook is het de bedoeling dat er vanavond meer duidelijkheid komt over wat er kan tijdens de zomervakantie. 

De persconferentie met demissionair premier Rutte en minister De Jonge is vanavond om 19:00 uur. We zenden de persconferentie live uit via RTL Nieuws, RTL Z en deze site. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore