Ga naar de inhoud
Tientallen aanmeldingen

Huisartsen 'platgebeld' na start website tegen vaccinverspilling

Medewerkers van een ziekenhuis bereiden spuiten met het vaccin van Moderna voor. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De website Prullenbakvaccin.nl is sinds gisteren online. De site heeft als doel om mensen die een vaccin willen, te koppelen aan huisartsen die mogelijk vaccins over hebben. Inmiddels hebben tientallen huisartsenpraktijken zich aangemeld, maar het ministerie van Volksgezondheid is minder enthousiast.

Er is 'heel veel animo' voor het initiatief Prullenbakvaccin.nl, zegt Bernard Leenstra, een van de initiatiefnemende artsen, tegen RTL Nieuws. Met de website Prullenbakvaccin.nl willen ze voorkomen dat vaccins aan het eind van de dag in de prullenbak verdwijnen. Vaccins kunnen namelijk zodra ze geopend zijn niet altijd worden bewaard.

Vaccinverspilling
Lees ook:
Vaccinverspilling met een website tegengaan: 'Elk weggegooid vaccin is er een te veel'

Tegelijkertijd zijn er duizenden mensen die dolgraag een vaccin zouden willen krijgen, maar nog niet aan de beurt zijn.

"Via onze website kunnen huisartsen aan het eind van de dag aangeven of ze vaccins over hebben. Als dat het geval is, wordt dat zichtbaar op onze site. Mensen die graag gevaccineerd willen worden, kunnen dan naar de praktijk gaan. Een soort ratrace naar de priklocatie."

Platgebeld

Eerder vandaag was op een kaartje op de site precies te zien welke huisartsen meededen aan het initiatief, maar dat kaartje is inmiddels weg. "De huisartsen op het kaartje werden platgebeld door mensen die gevaccineerd wilde worden. Ze belden de huisartsen met de meest tragische verhalen, maar dat is niet de bedoeling. Het platform is alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat vaccins niet worden weggegooid aan het einde van de dag."

Huisarts
Lees ook:
Huisarts gooit 60 vaccins AstraZeneca weg: 'Opkomst onvoorstelbaar laag'

Om in aanmerking te komen voor een overgebleven vaccin, hoef je je niet aan te melden.

"Iedereen boven de 18 jaar, die aan de criteria voldoet, kan op een van de aangesloten praktijken klikken. Als zij die dag een vaccin over hebben dan kan je naar de praktijk afreizen om zo'n restje vaccin te ontvangen", vertelde een andere initiatiefnemer Marlies Schijven gisteren op onze site. Zij is chirurg bij Amsterdam UMC en werkt ook bij het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Volgens haar bepaalt uiteindelijk de huisarts naar wie de overgebleven restjes vaccin gaan. "Op is op en het is ook niet zo dat je een vaccin kan reserveren of dat je er recht op hebt", vertelt zij.

Tweede prik?

En stel dat je dan gevaccineerd bent, hoe zit het dan met een eventuele tweede prik? "Die gaat via dezelfde huisarts als waar je je eerste prik hebt gehaald. Bij die eerste prik krijg je, net als andere mensen die gevaccineerd worden, een vaccinatiekaart mee, met daarop ook een datum en tijd voor een nieuwe afspraak."

Ministerie: 'Geen verstandig idee'

Hoewel er veel animo voor is, is het ministerie van Volksgezondheid geen voorstander van het initiatief. "Het lijkt een sympathiek initiatief, maar het is geen verstandig idee", zegt een woordvoerder. "Vooropgesteld: er worden maar heel weinig vaccins verspild, en er is nog steeds een groot tekort aan vaccins."

En mocht er toch sprake zijn van een situatie waarbij vaccins overblijven, dan heeft het Rijksinistituut voor Milieu (RIVM) hier speciale 'vaccinatiemakelaars' voor. Artsen die vaccins over hebben, kunnen dat melden bij het RIVM. Die kijkt dan of er een plek is waar ze alsnog gebruikt kunnen worden, zegt het ministerie. "De vaccins zijn eigendom van het RIVM, zij bepalen de verdeling en waar welk vaccin wordt ingezet op aanwijzing van de minister. Dit is niet aan anderen."

Bovendien werkt het initiatief niet volgens de lijn van het vaccinatieprotocol, vindt het ministerie. "Er komen weliswaar steeds meer vaccins maar er is nog steeds schaarste. Dat betekent dat we nog steeds vaccineren volgens de landelijke strategie: de meest kwetsbaren en ouderen eerst. Dit doen de RIVM-makelaars wel, maar dit initiatief niet."

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

04:58

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore