Onder voorbehoud

Versoepelingen coronamaatregelen: straks ook ontbijten en dineren op terras

11 mei 2021 12:43 Aangepast: 11 mei 2021 14:45
De terrassen mogen weer langer open Beeld © ANP

Vanavond is er weer een coronapersconferentie, de 32ste inmiddels al, van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, beiden demissionair. Wat er precies zal worden aangekondigd is nog niet helemaal zeker, maar het meeste is al uitgelekt.

Ga er maar vanuit dat vanaf volgende week woensdag, 19 mei, de tweede stap in het zogenoemde openingsplan in gang wordt gezet en er een aantal versoepelingen doorgevoerd zal worden.

Daling moet doorgaan

Tenminste, als de daling van het aantal coronabesmettingen deze week aanhoudt. Het kabinet bouwt namelijk een 'noodrem' in: op maandag 17 mei wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen ook echt mogelijk zijn.

Als dat het geval is, dan kan er vanaf 19 mei weer met maximaal 30 personen (minus instructeurs) binnen worden gesport en worden de regels voor sporten in de buitenlucht ook verruimd.

Bovendien zijn bezoekers dan weer welkom in 'doorstroomlocaties in de buitenlucht' (denk aan dieren- en speeltuinen en pretparken). Muziekscholen mogen ook weer leerlingen ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wéér een coronapersconferentie (nr 32), maar het valt vies tegen wat we onthouden

Terras langer open

Verder zouden musea en andere culturele instellingen weer beperkt toegankelijk worden voor mensen met een negatieve coronatest.

Daarbij worden de openingstijden voor terrassen verruimd. Die kunnen vanaf 's ochtends 06.00 uur al open voor ontbijt, tot 's avonds 20.00 uur voor diner. Veel horecaondernemers hadden daar ook voor gepleit, vooral omdat de huidige openingstijden ontoereikend zijn om uit de kosten te komen.

Vakanties naar buitenland

Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt ook, zo bleek eerder al. Daarvoor komen reisadviezen per land in de plaats.

Het huidige reisadvies loopt tot half mei. Nu geldt nog: reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. De verwachting is dat na 15 mei de kleurcodes per land weer terugkomen. Die geven aan dat reizen naar het ene land nog steeds wordt afgeraden, en reizen naar bestemmingen waar corona al is teruggedrongen, wel weer mogelijk wordt.

Zoals het er nu uitziet kunnen Ierland, Portugal, IJsland en de Griekse eilanden op 'geel', maar aangezien Nederland de twijfelachtige eer geniet in de top-3 te staan van landen met de meeste besmettingen is het nog maar de vraag of we erheen kunnen.

Bekijk ook: Weer op vakantie in de EU? Zes vragen over de coronapas beantwoord:

Er komt een coronapaspoort dat in de hele EU geldig wordt. De pas moet het mogelijk maken deze zomer weer naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen.

De bedoeling was aanvankelijk dat de tweede stap in het openingsplan vandaag zou worden genomen. Maar vanwege niet genoeg afnemende besmettingen wordt dat dus een week later.

19:00 uur persconferentie 

De persconferentie met demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge is vanavond om 19:00 uur te zien. We zenden de persconferentie live uit via RTL Nieuws, RTL Z en deze site. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Versoepelingen maatregelen stap dichterbij: OMT-advies mogelijk tóch gehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore