Drie zwaargewonden

Haagse steker Malek F. in hoger beroep alleen veroordeeld tot tbs

11 mei 2021 12:34 Aangepast: 11 mei 2021 12:51
Een rechtbanktekening van Malek F. Beeld © ANP

Malek F., de Syrische vluchteling die op Bevrijdingsdag 2018 willekeurig mensen op straat in Den Haag neerstak, is ook in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, zonder celstraf. F. handelde met voorbedachten rade, maar omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was blijft zijn eerder opgelegde straf overeind.

Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, maar daar ging het hof niet in mee.

Drievoudige poging tot moord

Bij F.'s aanval raakten drie voorbijgangers levensgevaarlijk gewond. Het hof acht een drievoudige poging tot moord bewezen. Hij had een vooropgezet plan om 'duivelsaanbidders' die hij zag van het leven te beroven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM in beroep om straf Haagse steker Malek F.: 'Wél terreur'

In de zaak draaide het niet alleen om de vraag of F. volledig ontoerekeningsvatbaar was, maar ook of hij een terroristisch motief had. Het OM ziet in hoger beroep geen bewijs meer voor een terroristisch motief en vroeg hiervoor vrijspraak. Het hof gaat niet uit van een terroristisch motief en volgt daarmee het standpunt van het OM. 

Gehandeld in een psychose

In de visie van het OM was F. boos en gekrenkt na het verliezen van zijn woning en ontevreden over zijn behandeling in een GGZ-kliniek. Bovendien was zijn verzoek tot naturalisatie afgewezen. Volgens het OM wilde F. zich laten doodschieten door de politie.

F.'s advocaten zeggen dat hij heeft gehandeld in een psychose, veroorzaakt door schizofrenie. Volgens de verdediging was er geen sprake van voorbedachten rade en had F. evenmin een terroristisch oogmerk.

De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag grote nadelen van de onverhoedse steekpartij. Zelf vinden ze dat F. hun levens heeft verwoest met zijn 'monsterlijke daad'. Zo heeft een van hen elke nacht traumatische nachtmerries. Dat de rechtbank de Syriër alleen tbs had opgelegd en geen celstraf, noemden ze shockerend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haagse steker Malek F. 'kreeg opdracht van vogel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore