Vijf doden

Eén jaar later: KNRM herdenkt omgekomen surfers Scheveningen

11 mei 2021 02:06 Aangepast: 11 mei 2021 02:10
Vrijwillige KNRM-redders zochten vorig jaar naar de vermiste surfers. Beeld © ANP

Eén jaar geleden kwamen er voor de kust van Scheveningen vijf fitte, sportieve surfers om het leven. De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die bij de reddingsactie betrokken waren, herdachten het drama gisteren.

"Op 11 mei 2020 hebben we het beste van de KNRM in actie gezien", vertelde KNRM-directeur Jacob Tas. Vijf surfers kwamen toen om het leven nadat ze in de problemen waren gekomen in de Noordzee bij Scheveningen.

'Gevaarlijke omstandigheden'

Er werd nog geprobeerd Joost (30) en Sander (38) te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De lichamen van de 24-jarige Pim en de 22-jarige Max werden een dag na het drama uit zee gehaald. Het lichaam van de 23-jarige Mathijs werd pas veel later gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overleden surfers Scheveningen waren fitte, sportieve mensen: 'Onvoorstelbaar veel verdriet'

Alleen surfer Ruurd overleefde het drama, nadat hij door hulpverleners uit de woeste zee werd gered. "Onze vrijwillige vrouwelijke en mannelijke redders hebben getoond wat ze waard zijn onder de meest moeilijke en gevaarlijke omstandigheden", zei directeur Tas gisteren tijdens een online bijeenkomst.

Schuimlaag

Bij de reddingsactie waren 39 vrijwilligers betrokken. Zij krijgen allemaal een bronzen medaille van de KNRM vanwege hun medewerking.

Drie redders die met gevaar voor eigen leven een surfer wisten te redden, krijgen een zilveren medaille. Zij voeren tussen golven tot vier meter hoog, vlak naast de betonblokken van het havenhoofd en de drie meter schuimlaag en haalden zo een van de surfers uit het water.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scheveningen herdenkt slachtoffers surfdrama, politie zoekt surfplank vermiste Mathijs

'Onuitwisbare indruk'

De dagen na het surfdrama fungeerde het boothuis van KNRM Scheveningen als crisiscentrum waar ook de gevonden slachtoffers werden binnengebracht. "Het surfdrama en de nasleep heeft op ons reddingstation Scheveningen een diepe en onuitwisbare indruk achtergelaten", vertelde Tas.

Vanwege de coronamaatregelen werd de herdenking online georganiseerd. De medailles worden later uitgereikt. De enige geredde surfer overhandigde gisteren al wel een oorkonde aan een van de redders als eerbetoon aan allemaal.

Bekijk ook: zo ontstond de gevaarlijke schuimlaag op zee

Deze uitlegvideo maakten we eerder over de vraag hoe een dikke schuimlaag op zee ontstaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore