Ga naar de inhoud
Initiatief van artsen

Vaccinverspilling met een website tegengaan: 'Elk weggegooid vaccin is er een te veel'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een beperkt aantal vaccins en daardoor wel een prik willen, maar geen prik kunnen krijgen. Het is een bekend probleem. Terwijl er volgens artsen regelmatig vaccins overblijven, die ze dan helaas moeten weggooien. Drie artsen hebben daar nu een oplossing voor bedacht.

De website prullenbakvaccin.nl is sinds vandaag online. Het doel van de website is om mensen die een vaccin willen, te koppelen aan huisartsen die mogelijk vaccins over hebben. Dit om te voorkomen dat vaccins aan het eind van de dag in de prullenbak verdwijnen. Vaccins kunnen namelijk zodra ze geopend zijn niet altijd worden bewaard.

De afgelopen periode probeerden mensen zelf ook al huisartsen te benaderen om een restje overgebleven vaccin te claimen.

Deze website is dan ook in het leven geroepen om dit proces makkelijker te maken, zegt ook initiatiefnemer Marlies Schijven. Zij is chirurg bij Amsterdam UMC en werkt ook bij het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Huisarts
Lees ook:
Huisarts gooit 60 vaccins AstraZeneca weg: 'Opkomst onvoorstelbaar laag'

"Iedereen boven de 18 jaar, die aan de criteria voldoet, kan op een van de aangesloten praktijken klikken. Als zij die dag een vaccin over hebben dan kan je naar de praktijk afreizen om zo'n restje vaccin te ontvangen."

Volgens haar bepaalt uiteindelijk de huisarts naar wie de overgebleven restjes vaccin gaan. "Op is op en het is ook niet zo dat je een vaccin kan reserveren of dat je er recht op hebt", vertelt zij. 

Kritiek

Vanuit het ministerie voor VWS  is er inmiddels wel kritiek geuit op het plan. In een reactie aan het ANP noemen zij het 'geen verstandig idee'. Verder geven ze aan dat het niet aan anderen, maar aan het RIVM is om de vaccins te verdelen. Schijven werkt bij het ministerie, maar benadrukt dat de website op persoonlijke titel is.

Volgens Schijven begrijpt het ministerie het verkeerd als gedacht wordt dat prullenbakvaccin.nl vaccins aan het verdelen is. "Wij verdelen geen vaccins. Alles gaat ook volgens de richtlijnen van het RIVM. Wij brengen alleen huisartsen en mensen die een vaccin willen met elkaar in contact. Dat is beter dan dat het in de prullenbak belandt. Ik ben als arts tegen vaccins die in prullenbak belanden. Wie is dat nou niet?"

Eerder
Lees ook:
Eerder uit de pandemie dankzij het vrijgeven van vaccinrecepten?

Het ministerie benadrukt ook dat er weinig vaccins worden verspild en er nog altijd een tekort aan middelen is. Schijven ziet ook dat de hoeveelheid vaccins die overblijven minimaal is, maar volgens haar helpen alle kleine beetjes. "Elk vaccin dat in de prullenbak wordt gegooid is er een te veel. Dus dan kan je ze beter wegprikken", zegt zij.

Aansluiten

Op het moment van schrijven zijn er nog niet zoveel huisartsen aangesloten bij de website. De huisartsen die zijn aangesloten hebben nu ook geen vaccins beschikbaar. Schijven vertelt dat de hoeveelheid restjes vaccin hoe dan ook minimaal zal blijven.

Zij hoopt wel dat er meer mensen zich aansluiten bij het initiatief, om de verspilling van vaccins tegen te gaan. "Als je de website leest dan weet je meteen waarvoor het is. Er staat duidelijk uitgelegd voor wie het is en wat de spelregels zijn. Zoals eerder gezegd is alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit is gewoon een initiatief van dokters om op deze manier nog een extra steentje bij te dragen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore