Ook schadevergoeding

Celstraffen voor moeder en zoon wegens seksuele uitbuiting 14-jarig meisje

10 mei 2021 17:14 Aangepast: 10 mei 2021 17:51
(Archieffoto) Beeld © EPA

Een Nederlandse moeder en haar zoon hebben celstraffen gekregen vanwege seksuele uitbuiting en mensenhandel van een destijds 14-jarig meisje. De vrouw (39) heeft twaalf maanden cel gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Haar zoon (19) kreeg tien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

De twee hebben het minderjarige meisje in 2020 aangemoedigd en geholpen om geld te verdienen met seks. Het meisje vroeg de jongen haar te helpen met een seksadvertentie. Samen met zijn moeder gaf hij haar instructies en advies om een account aan te maken op een website voor seksdates. Daarbij zijn naaktfoto’s van het meisje geplaatst.

De zoon belde zijn moeder vaak voor overleg, zo vertelde het meisje aan de politie. "Ook over of het in haar huis kon."

600 euro

Het meisje heeft met tenminste één persoon afgesproken in een hotel in Almere. Die man betaalde 600 euro voor de seks, waarvan het meisje 400 euro aan de zoon gaf. Die speelde het geld weer door aan zijn moeder. "Hij vroeg of hij alles mocht hebben en toen vroeg ik waarom en toen zei hij omdat er ook risico is voor het huis en omdat de huur betaald moest worden van hun huis", aldus het meisje tegen de politie. De moeder reageerde met: "Zoveel geld voor een wip".

De zoon gaf het meisje naar eigen zeggen ook 'tips'. "Klanten zijn er meer als je zonder cozu [zonder condoom, red.] doet", zo schreef hij haar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers seksuele uitbuiting raken verder uit beeld

"De verdachten zijn geheel aan de belangen van het slachtoffer voorbij gegaan en hadden alleen oog voor eigen financieel gewin", zo stelt de rechtbank. "Een 14-jarige is niet geschikt voor dit werk, en moeder en zoon hebben hier nooit bij stilgestaan." 

Seksuele stoornis

De jongeman is onderzocht door deskundigen die stellen dat hij aan een seksueel gerelateerde stoornis leidt. Naast zijn celstraf en jeugd-tbs moet hij daarvoor ook worden behandeld. Moeder en zoon moeten het slachtoffer daarnaast een schadevergoeding betalen van 7.800 euro.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore