18 mei versoepelingen

Versoepelingen maatregelen stap dichterbij: OMT-advies mogelijk tóch gehaald

10 mei 2021 18:38 Aangepast: 10 mei 2021 20:15
Beeld © ANP

Tegen eerdere verwachtingen in wordt mogelijk komende week voldaan aan de voorwaarden die het Outbreak Management Team (OMT) heeft gesteld voor versoepelingen van de coronamaatregelen. "We kunnen de 20 procent daling in ziekenhuiscijfers volgende week halen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Er kan pas worden versoepeld als het wekelijks gemiddelde van nieuwe ziekenhuis- en ic-opnames met minstens 20 procent is afgenomen, adviseerde het OMT vorige week.

Vrijdag leek die grens niet gehaald te worden, maar Kuipers is hoopvol. De ruimte om te versoepelen is nu nog beperkt, maar die 20 procent kunnen we volgende week halen, denkt hij. "De bocht naar beneden lijkt nu echt gemaakt. We hebben de 20 procent nu nog niet bereikt, maar als de trend doorzet kan dat wel."

Dat zou betekenen dat vanaf 18 mei weer binnen mag worden gesport, bezoekers weer welkom zijn in dieren- en speeltuinen en muziekscholen weer leerlingen mogen ontvangen. Ook de verruiming van de openingstijden voor terrassen ligt op tafel. Die kunnen dan al 's ochtends open tot acht uur ‘s avonds. Mochten die cijfers tegenvallen, dan kan het kabinet alsnog besluiten niet te versoepelen. 

David Jongen, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en bestuursvoorzitter van het Zuyderland-ziekenhuis, vindt versoepelen sowieso onverstandig. Die 20 procent van het OMT mag dan gehaald worden, er liggen nog altijd veel te veel coronapatiënten in het ziekenhuis, zegt hij.

200 per dag

Per dag komen er zo'n 200 patiënten binnen, vertelt Jongen. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd 50 per dag. "Dat terwijl er nu al 6,6 miljoen vaccinaties zijn gezet en heel wat mensen het coronavirus hebben gehad. Vanuit dat beeld zie ik weinig ruimte voor versoepeling."

Hij vindt de instroom van patiënten te groot. "We zitten aan de randen van wat we aankunnen. We zitten knettervol. Er moeten honderden patiënten uit de komende weken. Dan kun je praten over versoepelingen. Maar nu ben ik er echt nog niet gerust op. Er is echt nog wat loos."

Substantieel meer lucht

Van de 20 operatiekamers in het Zuyderland zijn er 10 gesloten, omdat medewerkers vooral bezig zijn met corona. Ook wordt reguliere zorg uitgesteld.

Niet alleen in het Zuyderland, zegt hij, maar in grote delen van het land. Zijn advies is dan ook nog twee of drie weken te wachten tot de cijfers substantieel omlaag gaan. "Ik snap de maatschappelijke druk. Maar het zou fijn zijn als we substantieel meer lucht hebben voor er wordt versoepeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seinen OMT nog op rood, maar kabinet praat dit weekend over versoepelingen

Stappenplan

Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving openen, zodat in de zomer veel mogelijk is. Daarvoor heeft het kabinet een plan gemaakt met zes stappen. 

Op 18 mei wordt waarschijnlijk de volgende stap gezet. Dan zouden de doorstroomlocaties in de buitenlucht en accommodaties voor binnensport onder voorwaarden open mogen en zouden mogelijkheden om buiten te sporten worden verruimd.

Stap 3 zou op 26 mei volgen, maar of dat kan doorgaan, is onduidelijk. In die fase mogen maximaal 4 personen thuis op bezoek komen, kunnen horecagelegenheden open om uit eten te gaan en kunnen culturele instellingen openen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als daling besmettingen doorzet wil kabinet volgende week verder versoepelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore