Bouviers rode franjeaap

Nederlander schiet in Congo unieke video van tóch niet uitgestorven aapje

10 mei 2021 00:06 Aangepast: 10 mei 2021 10:46
Still uit de video van Jaap van der Waarde waarop de Bouviers Rode Franjeaap goed te zien is. Beeld © Jaap van der Waarde

Veertig jaar lang werd gedacht dat de Bouviers rode franjeaap in Congo was uitgestorven. Enkele jaren geleden werd de soort herontdekt, maar er waren nog nooit bewegende beelden van het diertje. Tot nu. En een Nederlander maakte de unieke beelden. RTL Nieuws sprak met hem.

Jaap van der Waarde van het WWF spotte twee weken geleden tijdens een speciaal opgezette expeditie in het Ntokou Pikunda Nationaal Park in Congo na dagen wandelen eindelijk vijf aapjes.

Malaria opgelopen

"Ik was hartstikke moe, want we waren drie dagen onderweg in het natuurgebied. En ik had ook nog malaria opgelopen. We zagen een groepje apen, maar die trokken de hele tijd verder. Pas na twee uur bleven ze eindelijk zitten. Ik was superblij toen ik eindelijk iets scherps zag op de camera. Eindelijk had ik ze gefilmd. Toen ik tegen de groep zei: ik heb ze, was er een enorme ontlading. Iedereen was zo blij!"

Van der Waarde is coördinator van het WWF en woont in Kameroen. Voor het werk voor de dierenorganisatie komt hij een paar keer per jaar in Congo. In het Ntokou Pikunda Nationaal Park in dat land werkt het WWF samen met de lokale bevolking en de overheid om de natuur te beschermen.

1970

In het nationale park werd in 2015 de Bouviers rode franjeaap herontdekt. Veertig jaar lang werd gedacht dat de apensoort was uitgestorven. Het diertje was in 1970 voor het laatst gezien. Tot een team in 2015 het dier zag en daar foto's van wist te maken.

"Het is een apensoort die alleen in dit park voorkomt. Dat is uniek, want het gaat om een heel klein en afgelegen moerassig gebied, in het Congolese regenwoud. Het is heel erg ontoegankelijk omdat het door alle regen voor de helft van de tijd onder water staat. Er komt - behalve de bewoners - ook niemand", vertelt Van der Waarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Uitgestorven' minihertje na 30 jaar gespot in Vietnam

Veel op gejaagd

Hoewel er in 2015 dus foto's werden gemaakt van de Bouviers rode franjeaap, was er nog geen bewegend beeld. "Ik was de afgelopen jaren al twee keer op zoek gegaan naar het dier, maar een video maken was nog nooit gelukt. Deze patrouille was opgezet om het dier proberen te filmen."

Dat lukte de speciale expeditie dus op de derde dag. "Het aapje leeft vooral overdag en is niet al te schuw. Daarom werd er ook heel veel op ze gejaagd en werd er gedacht dat ze uitgestorven waren."

Nieuw onderzoek nodig

Van der Waarde schat dat er nu tussen de 1000 en 10.000 van de apen zijn in het gebied. Maar om dat zeker te weten, is er onderzoek nodig. "Er moet ook worden onderzocht wat ze eten en wat hun gedrag is. Ik hoop dat een universiteit het wil laten onderzoeken en daar geld voor vrijmaakt."

Inmiddels zijn de apen volgens Van der Waarde een stuk veiliger, omdat het natuurpark goed wordt beschermd. "Vooral de lokale bevolking schoot de apen voor hun vlees, maar die weten nu hoe uniek deze dieren zijn. En juist door de samenwerking tussen de lokale bevolking, de Congolese overheid en het WWF, zijn de apen nu goed beschermd. Ik denk dat er een goede toekomst is voor deze apensoort."

Een Bouviers rode franjeaap in een boom. Een Bouviers rode franjeaap in een boom.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Uitgestorven' vogel duikt na 170 jaar weer op: 'Tranen van geluk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore