Zomerse dag

Eindelijk zomers warm: 'Jammer dat we om 18.00 uur dicht moeten'

09 mei 2021 15:30 Aangepast: 09 mei 2021 18:22
Pieter Kors van café 't Helletje. Beeld © Brian Elings

Sinds de terrassen weer open mochten, heeft de horeca een paar druilerige dagen te verbijten. Maar na een paar onweersbuien getackeld te hebben, is het deze middag eindelijk zomers warm. Horecaondernemer Pieter Kors hoopt alsnog op een vol terras.

De laatste regenbuien trekken over ons land, maar horecaondernemer Pieter is optimistisch: "Hopelijk wordt het snel droog, dan zit het terras zo vol."

Drijvend terras

Vorig jaar juni mocht de horeca hun terrassen uitbreiden, ook Kors. Maar die zit met zijn café 't Helletje in Weesp aan een doorgaande straat en een kleine stoep, dus een extra terras kon daar niet. "Maar mijn café zit aan de Vecht, de enige mogelijkheid, was uitbreiden op het water."

Dus regelde Kors een groot drijvend terras. Een schipper sleepte het met een omweg - om wat reuring te creëren - naar zijn café. "Met wat bombarie hebben we het aan de steiger gelegd. Nu heb ik de toegestane 50 zitplaatsen, anders had ik er maar 36 gehad. Iedereen kan op 1,5 meter afstand genieten van de zon op het terras."

Het drijvende terras aan de Vecht. Het drijvende terras aan de Vecht.

Druilerige dagen

Kors hoopt op een goede zomer, met als start vandaag. "Ik probeer elke keer wat nieuws, zoals nu de dekschuit. Maar we verhuren ook elektrische sloepjes. Ik heb er vandaag moederdagpakketten bij gemaakt: bubbels en wat leuks voor de kinderen. Kun je de hele middag lekker het water op."

Kors hoopt dat de politici, die vandaag weer overleg hebben in het Catshuis, de openingstijden van de terrassen snel gaan verruimen. "Pas in de middag is het echt lekker weer en dan moeten we om 18.00 uur alweer dicht. Zo zonde." Dat gebeurde vaker sinds de terrassen weer open waren. "Afgelopen week brak een paar keer om 17.00 uur de zon door en moesten we na een uur iedereen weer van het terras af halen."

Die druiligere dagen heeft Kors aardig weten te redden met fleecedekens en heaters. "We zorgen dat niemand wat tekort komt, maar mooi weer zal de beste oplossing zijn."

'Laat iedereen maar komen'

Bij Brasserie Top aan de markt in Den Bosch hadden ze vanmiddag minder last van de regen. Daar konden ze de semi-afsluitbare luifel uitschuiven. "Ik denk dat het vanwege de regen en Moederdag iets minder druk was op het terras dan normaal, maar ik hoop dat als vanmiddag de zon gaat schijnen, het beter wordt", zegt Lucas, algemeen medewerker bij de brasserie.

Brasserie Top in Den Bosch. Brasserie Top in Den Bosch.

De brasserie heeft zoveel mogelijk ruimte gecreëerd door schotten te plaatsen en door de tafels zo neer te zetten dat veel open ruimtes zijn. "Zo zitten mensen beschut, en kan het toch doorwaaien. We hebben een limiet van 50 gasten. Daar spelen we mee. Soms bouwen we het terras wat meer naar de zijkant, de andere kant wat meer naar voren." Nu staat het terras klaar voor een zomerse middag. "Laat iedereen maar komen." 

Ook in Amersfoort hadden ze last van buien, toch zat het terras vanmiddag helemaal vol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore