In riool beland

Opnieuw huizen ontruimd in Lelystad om mysterieuze stof

09 mei 2021 13:37
Brandweerlieden doen onderzoek in een straat in Lelystad. Beeld © ANP

De brandweer heeft een nieuw gebied ontruimd in en bij de wijk Punter in Lelystad, waar gisteravond een 'benzine-achtige stof' werd ontdekt in het riool. Vanuit een gemaal in de buurt is de stof waarschijnlijk deels in het riool van een paar straten verderop beland.

De bewoners wordt verzocht opvang te zoeken bij familie en vrienden buiten de wijk. Voor wie dat niet lukt, wordt opvang geregeld in school De Rietlanden. Een schatting van het aantal huizen dat nu ontruimd is, durft de gemeente niet te geven.

'Vreemde, indringende lucht' 

Eerder op de dag mocht een deel van bewoners uit de wijk juist weer terug naar huis na te zijn geëvacueerd. Ongeveer 500 mensen moesten gisteravond hun woning uit vanwege een 'vreemde, indringende' lucht. In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de lucht bleek van een 'benzine-achtige' stof uit het riool te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negen straten in Lelystad ontruimd vanwege een verdachte lucht uit het riool

Om wat voor stof het precies gaat en hoe die in het riool is beland, is nog niet duidelijk. Sinds afgelopen nacht is de brandweer het riool aan het leegpompen en leegspoelen. Ook worden metingen uitgevoerd. De waardes van de nog onbekende stof zijn volgens de brandweer aan het dalen.

Bruin water

Het gemaal waardoor de stof waarschijnlijk weer in een riool belandde, was opgestart om rioolwater elders uit de wijk direct naar de afvalwaterzuivering te pompen. Mogelijk belandde het goedje in het water via overloop.

Mensen die hun huis niet uit hoeven, maar wel last hebben van stank en bruin water uit de leidingen, wordt aangeraden om de kranen even open te zetten. Ook helpt het om de wc door te spoelen en de ruimte te ventileren, laat de gemeente weten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore