Morgen koufront

Geniet ervan, alleen vandaag is het zomers warm

09 mei 2021 11:28 Aangepast: 28 mei 2021 15:43
Het wordt goed terrasweer vandaag. Beeld © ANP

In het hele land is het vandaag zomers warm. Wel zijn er ook buien met onweer. Na vandaag is het overigens alweer gedaan met de warmte.

Inmiddels trekken de onweersbuien vanuit het noordoosten het land uit. Op sommige plekken waren er stevige onweersklappen en hagelde het.

Vanmiddag is er op de meeste plaatsen veel ruimte voor de zon.

Terrasweer

Sinds 2.00 uur zijn de terrassen open en het ziet ernaar uit dat de horeca het druk krijgt vandaag. Het wordt goed terrasweer. "De meeste buien zijn rond het middaguur overgetrokken. De zon is dan overal te zien", zegt Buienradar-weerman Leander de Wit.

In het midden van het land kan het 25 graden worden. In het zuidoosten kan het zelfs 28 graden worden. "Een echte zomerse dag", vertelt De Wit. "Het wordt niet strakblauw, er zullen wel wat wolkenvelden zijn, maar daar prikt de zon wel doorheen."

Subtropische lucht

Die hoge temperaturen komen door de subtropische lucht. "Vanaf Noord-Afrika en Spanje is de lucht onze kant op gekomen. Daar komen de hoge temperaturen vandaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

Er zit wel een nadeel aan: de lucht in ons land is vandaag vochtig. "Het is echt zo'n Nederlandse drukkende warmte, een beetje vies warm."

Grijp je kans

Wie wil barbecueën of naar het strand wil, kan alleen vandaag zijn kans grijpen. Want de zomerse temperaturen van vandaag, zijn morgen weer verdwenen. "Het is echt een flitszomer. Alleen vandaag zijn de temperaturen hoog, morgen trekt er weer een koufront over."

"In de ochtend kan de temperatuur nog oplopen, in het oosten kan het zelfs nog even 21 graden worden. Maar daarna wordt het kouder, rond de 16, 17 graden."

Lang wachten

We moeten lang wachten voor er weer een zomerse dag komt. "Dat zit er de komende tien dagen waarschijnlijk niet in."

Dus wie in de tuin wil eten, moet dat vandaag doen. "Het voelt lang zomers aan. Tot een uurtje of 21.00 uur blijft het twintig graden, dus je kunt lang buiten blijven zitten."

Maar ook hier zit weer een disclaimer aan: het westen van het land krijgt vanavond opnieuw onweersbuien. "Die trekken vanaf 21.00 uur vanuit Zeeland over de Randstad richting het noorden weg. Vanaf 01.00 uur zijn de heftigste buien wel weer voorbij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore